5de3744cef8b3

Artiklar

Sveriges största golfanläggning!

Höjdskillnader höjer pulsen. Under Öijaredsbesöket klämmer du in ett varv på alla tre 18-hålsbanor.

Text: Svensk Golf • 2019-07-02 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS. Skönt komplement. Nya banan hamnar i skuggan av Gamla banan, men se till att få in ett varv på den under din vistelse.
MINUS. Vilket hål är du på? I vilken ordning hålen ska spelas kan vara oklart för gästen om medlemmar spelar lite som de vill.    

Sveriges största golfanläggning!

Att komma till Sveriges största golfanläggning, Öijared Resort, är en annorlunda svensk golfupplevelse. Det är som ett eget litet sagosamhälle mitt i skogen. Fem minuter från E20 och en kvart från Göteborg. Navet är Gert Wingårdhs prisbelönta klubbhus som ligger halvt under jord och uppe på taket ligger ettans tee på Parkbanan (18 hål, pay and play). Den ska vi inte spela idag. Kanske imorgon.

Idag stundar en rond på Nya banan, av de flesta sedd som Öija­reds andrabana efter Gamla banan som uppdaterades av Pierre Fulke 2008. Men park- och skogshålen på Nya banan har sin egen charm och efter två diffusa inledningshål som bjuder på blinda och halv­dana designlösningar blir det bättre.

Lövskog och dungar står för inramningen och kraftiga sluttningar och raviner ger liv till hålen. Trean och fyran är två kompetenta parfyror som ställer krav på lika doser längd som fantasi och precision. Svåra och långa femman, par 3, och sexan, par 5, fortsätter i samma anda.

Därefter tappar ronden lite fart igen och förutom utslaget på sjuan från hög höjd och vackra åttan, par 3, invid sjön Mjörn, bjuder avslutningen på första nio inklusive inklämda tian inte på särskilt inspirerande golf.

Sveriges största golfanläggning!
Multibana för all sorts golf. Nedanför klubbhuset låg tidigare en korthålsbana. Den har nu byggts om till en multibana designad av Pierre Fulke. Multibana? Den upplysta banan invigdes i början av juni och här kan du vässa ditt närspel i vanlig golf, spela footgolf, frisbeegolf och Golfäventyret, Svenska Golf­förbundets pedagogiska spelar­utveckling för barn och unga.
Sveriges största golfanläggning!

Efter korven vid kiosken blir det roligare igen. Elvan och tolvan premierar längd. Hål 13, 14 och 15 är Nya banans starkaste parti, såväl spelmässigt som visuellt. Det är också först här som banan börjar erbjuda flera spelalternativ. Hål 14, par 5, kanske Nya banans bästa, är hålet alla möter på bilfärden in till anläggningen. Hålet väckte golfnerven då och än mer nu när vi står och diskuterar hur mycket man ska våga snedda på utslaget från hålets upphöjda tee.

Avslutningen på Öijareds Nya bana är variationsrik, där du först ställs inför ett roligt utslag på 16, par 3, följt av ett par långa slag på svåra 17 och till sist ett antal precisionssäkra slag på tekniska 18 där du puttar i med hotellets panoramafönster som skön och annorlunda inramning.

I dess spegelbild kan du titta tillbaka mot 18 hål som bjöd på en varierad golfupplevelse. Imorgon väntar nya ­utmaningar på den Gamla ­banan, som har en mer ­modern prägel.Text: Svensk Golf • 2019-07-02
ArtiklarÖijared ResortSvenska golfbanor
Scroll to Top