5de374542f948

Sveriges mest kompletta anläggning?

Klassiker i ny kostym. Classic Course är ingen promenad i parken.

Text: Svensk Golf • 2019-07-02 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS. Hela Vasatorp. Det finns många bra grejer på Classic Course. Men det bästa är anläggningen!
MINUS. Avslutningen. Det småtrista 18:e hålet är inte den avslutning banan förtjänar.

Sveriges mest kompletta anläggning?

Det finns god marginal till den bokade starttiden, så vi inleder med en kopp lokalt rostat kaffe på den ombonade klubbhus­innergården och börjar stifta bekantskap med både medlemmar och omgivning.
Redan då börjar den komma smygande.
Avundsjukan.

Klubbhusområdet, den stora och välskötta rangen, de väl tilltagna närspelsområdena och den härliga parkmiljön skapar en känsla av hemtrevlighet kombinerat med kvalitet – och när du sedan konstaterar att klubben kan erbjuda två 18-hålare tillsammans med två niohåls­banor så väcks två frågor.

Finns det någon svensk anläggning som kommer i närheten av Vasatorps Golfklubbs helhetsnivå?
Hur skulle man trivas med att bo i Helsingborg, egentligen?

Vasatorp Classic Course är klubbens äldsta bana och ­invigdes 1974, men presenteras sedan 2013 i en helt ny kostym. Ursprungsidén var att Steve Forrest (som också är huvudarkitekt till Tournament Course) skulle fräscha upp banans bedagade greener och göra vissa andra förändringar för att se till att banan återfick en del av sin glans. Men i själva verket slutade det i ganska många nya inslag och en kostnad på 13 miljoner kronor.
Och klubben har fått ­mycket för pengarna.

Sveriges mest kompletta anläggning?

Skicket är fint, de nydesignade greenområdena har givit banan en helt annan dimension och dessutom har många nya spellinjer av risk och belönings-­karaktär skapats.

Men framförallt har banan fått tänder. För det går inte att förneka att Classic Course verkligen har blivit något att bita i för medel­golfaren. Det finns många tuffa hinder att förhandla med från tee i form av både bunkrar och vatten. Det erbjuds ­visserligen nästan alltid ett säkrare spelalternativ, men då blir banan betydligt längre och möjligheterna att komma i närheten av pinne och green med nästa slag minskar drastiskt. Men en fin promenad i parken blir det, oavsett om scoren inte riktigt når upp i paritet med det förväntade. Och Vasatorps medlemmar har fått ett fullgott komplement till TC.

Efter ronden väntar en bra lunch på restaurangen tillsammans med slött mobilsurfande. Hemnet är den första sidan som åker fram i glasskärmen. Det finns visst ett par lediga lägenheter med utsikt över Öresund, nere i Helsingborgs centrum…

CLASSIC COURSE ELLER TOURNAMENT COURSE?

Christer Bergfors, Vasatorpsmedlem och före detta SGF-­ordförande:
”Jag väljer helst TC. Främst för att den har en härlig links­känsla och att den alltid kräver bra inspel mot greenerna, annars tar avrinningsytorna hand om ­bollen. Classic Course har blivit ett bra komplement, men den är svårscorad. Den är lättgången och tuff så ur min synpunkt har jag två helt olika och mycket utmanande banor.”


Text: Svensk Golf • 2019-07-02
ArtiklarSvenska golfbanorVasatorps GK
Rulla till toppen