5de37429c6713

Artiklar

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar

Golfens mest åtråvärda charkvara. Korvgolfen, så lyder namnet på en av Sveriges allra äldsta och mest anrika tävlingar.

Text: Martin Strömberg • 2019-07-02 Uppdaterad 2019-12-12

Det är alltid en särskild känsla att rulla in på parkeringen till Halmstads GK. Att beskriva den i ord är ingen enkel sak, men det är lite som att få möjligheten att åka tillbaks i tiden, på ett positivt vis. ­Tallarna, ­luften, husen, banorna. Några få golfklubbar i ­Sverige andas samma historiska tyngd, Hovås, ­Kevinge, Falsterbo, Viken, Båstad och möjligen ett par till. Tidsmaskiner.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson
Ätbar trofé Den lybska medvursten i egen hög person.

Bäste korv­golfare!

2006: Bengt H Larsson.
2007: Sven Jönsson.
2008: Sven Eriksson.
2009: Jan Åkerström.
2010: Sven Jönsson.
2011: Anders Torstensson.
2012: Sven-Arne Johansson.
2013: Anders Torstensson.
2014: Sven-Arne Johansson.
2015: Anders Torstensson.
2016: Anders Torstensson.
2017: Lars-Olof Ericsson.
2018: Anders Torstensson.

Det är därför fullt logiskt att just den här dagen viks åt en av Sveriges mest historiska tävlingar med ett något udda namn. Korvgolfens bakgrundshistoria är äldre än de allra flesta golftävlingar.

Namnet väcker dock möjligen en känsla av att det är något slags ploj- eller en skämttävling, vilket inte kunde vara längre från sanningen.

Korvgolfen är en av landets mest anrika och äldsta tävlingar, troligen den allra äldsta som spelats sammanhängande utan avbrott för krig eller av andra orsaker.

Låt oss resa ungefär 77 år tillbaks i tiden, då tävlingen en gång skapades.
• En fjäderlätt Gunder Hägg sätter sitt första av 16 världsrekord då han på Stockholms Stadion ­springer 1 500 meter snabbare än någon annan gjort, med största konkurrenten och landsmannen Arne ­Andersson tätt i hasorna.

• Den idag snudd på okända golfspelaren Craig Wood tar hem den åttonde upplagan av The Masters på Augusta National, samt US Open.

• Japan utför ett överraskningsanfall mot den amerikanska marinbasen Pearl Harbor, i Hawaii. Ett angrepp som leder till USA:s inträde i andra världskriget.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson.
Anders Torstensson, Claes Ziegler och Bo Bergkvist.

Anders Torstensson. Roll: Deltagare och segrare 2018. Ålder: 70 år. Bästa Korvgolfare: Fem gånger, bland annat 2018.
Claes Ziegler. Roll: Mångårig sponsor av segerkavajen och deltagare. Ålder: 68 år. Bästa Korvgolfare: Aldrig. 
Bo Bergkvist. Roll: Korvgeneral, deltagare och tävlingsledare. Ålder: 77 år. Bästa Korvgolfare: Aldrig men har en delseger.

Samma år, 1941, sätts de första fröna i jorden till vad som ska bli första upplagan av dagens Korvtävling på Tylösand.

Fyra golfgalna hallänningar har under några års tid spelat ihop varje vecka för nöjes skull, och till slut bestämt sig för att fler borde få chansen att vara med. De beslutar sig för att arrangera en tävling.

Fabrikör Oscar Jönsson, som var charkuterist, och hans tre vänner ville göra den nya tävlingen intressant för omgivningen och därför satte man upp det absolut finaste, lyxigaste, mest attraktiva pris man kunde tänka sig.

En lybsk medvurst med nötkött av högsta kvalitet, helst av tjur, tärnat med späck av bästa sort, salt och speciella medvurstkryddor samt spetsad med “bolagets” konjak. Som avslutning gnids korven efter rökningen in med matolja för att förhöja utseendet.

Enkelt uttryckt: en riktigt läcker korv.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson
Korvgolfen startades av fyra spelare i Tylösand under 1940-talet.

Idag kan ju en korv som pris i en golftävling låta en smula banalt och nästan lite märkligt, men eftersom det under beredskapstiden rådde ransonering på charkprodukter var korven ett högst åtråvärt pris och något som var svårt att komma över, och om man lyckades så kostade det skjortan.

På så vis skapades golftävlingen “Korven” och om fabrikör Jönsson vetat att den där lybska korven än idag drar golfare till Tylösand för att tävla skulle han förmodligen le brett i sin himmel.

Björn Asklin och hans spelsällskap tar en paus i ­kaféet mellan första tee på Norra banan och nionde green på södra på Halmstad Golfklubb, och får lite välbehövlig respit från solens obönhörliga strålar.

Sommaren 2018 visar ingen pardon den här dagen och solen och grillar verkligen utan uppehåll spelarna i Korvgolfens finalrond. Många av spelarna går gömda under gigantiska färgglada paraplyn så nära skuggan som de mäktiga tallarna runt Tylösand erbjuder.
– Vissa säger att det är svårare att vinna korven än att vinna en major, berättar Björn, som äntligen vann en korv tidigt under 2018.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson
Maximalt fokus Vissa i fältet säger att det är svårare att vinna korven än att vinna en major.

Han berättar lågmält om hur främlingar plötsligt kom fram och gratulerade och att medlemmar på klubben frågade hur korven smakade.
– Ja, man blev nästan lite kändis tack vare den där korven, det kunde kännas lite konstigt, säger han och stryker svett ur ansiktet med handryggen.

Korvgolfen har ända sedan 1941 spelats som en serie av tävlingar där segraren i varje deltävling får 25 poäng med poäng i fallande skala ner till 1 poäng för 20:e plats. Efter tolv veckor koras årets Korvgolfare, den som samlat in flest poäng totalt.

Finalen av årets upplaga är avgjord redan innan den sista deltävlingen spelas och är därför ganska odramatisk och avslappnad. Som vanligt är det Anders ­Torstensson som tar hem den totala slutsegern.

Anders samlade ihop imponerande 159 poäng över årets tolv deltävlingar – 51 poäng fler än tvåan Sven-­Arne Johansson – och trots att han bara vann en av deltävlingarna fällde jämnheten avgörandet. Torstensson tog poäng i nio av sina starter.
– Jag vet inte hur jag ska göra. Min fru är trött på korvarna och vill inte att jag ska ta hem fler, säger Anders och skrattar, som så många andra halkade han in i korv­gemenskapen av en slump.

 

 

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson
I mål. Korvgeneral Bo Bergkvist tackar sina medspelare.

Och han minns väl hur allting började och när han – trots att han bott i Halmstad många år – för allra första gången fick höra talas om den ärofyllda Korvtävlingen.
– Jag bor precis häruppe, berättar han och pekar med handen ut över Södra banan.
– Jag hade stått i kö för att komma med i klubben i många år och just när jag fyllde 50 så fick jag ett brev som berättade att jag kommit in. Sedan fick jag höra om den här tävlingen av en bekant och på den vägen är det. Sedan dess har det varit en stor del av mitt golfliv såklart.

Det faktum att de tolv deltävlingarna hade tolv olika segrare visar hur stor konkurrensen är och under 2018 snittade man imponerande 113 spelare per deltävling.

Korvgolfen är en herrtävling som är öppen för alla som fyllt eller fyller 50 år under innevarande år – och åldrar däröver.

Bo Bergkvist är den blott tionde korvgeneralen i ordningen sedan starten 1941, en ärofylld titel, och att organisera en tävling med så många deltagare över tolv deltävlingar är ingenting man snor ihop på en eftermiddag.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson
Gubbröran har varit middagens förrätt ända sedan starten 1941.

Han lyfter också fram det absolut viktigaste med Korvgolfen; gemenskapen och den sociala delen.
– Det är klart att man vill göra så bra resultat som möjligt, men det får inte gå till överdrift, utan man måste ha nära till ett gott skratt – så det sociala är viktigt.

Korvkommittén, som arbetar ideellt, anordnar också den traditionella korvmiddagen som hålls efter finalen varje år.

Ställer man upp i nio av årets tävlingar så ingår korv­middagen utan kostnad, annars får man fylla på beroende på hur många tillfällen man spelat.

Middagen består dock inte av korv som namnet antyder, utan av rimmad oxbringa med rotmos till huvudrätt, gubbröra till förrätt och vaniljglass med hallonsås till dessert.

Ja, man blev nästan lite kändis tack vare den där korven, det kunde kännas lite konstigt.

Klassiskt – och menyn har inte ändrats sedan starten.

Och för segraren, Anders Torstensson, är det naturligtvis anledning att fira, och som vanligt får han en ­segerkavaj av huvudsponsorn precis som tidigare år.

Måtten finns registrerade sedan länge.

– Alla är så trötta på att han vinner och jag funderar på att ge honom ett nattlinne i år istället, skämtar Claes Ziegler hjärtligt.

Middagen markerar slutpunkten för årets Korvgolf­säsong och de allra flesta kommer att vara tillbaks igen i mitten av maj när 2019 års tävling drar igång.

Jakten på korven går då in på sin 78:e raka upplaga.

Piggare än någonsin och fabrikör Jönsson kan känna sig stolt i sin himmel.

Korvgolfen – en av Sveriges allra äldsta tävlingar
Foto: Ted Olsson


Text: Martin Strömberg • 2019-07-02
Artiklar19:e håletHalmstad GKSvenska golfbanor
Scroll to Top