5de3745c3e7b9

Artiklar

Här kan du ofta använda drivern utan att vara rädd för misstag

Spelglädje på öppna landskap. Låt drivern tala på Arlandastads nya bana.

Text: Svensk Golf • 2019-07-02

PLUS & MINUS:

PLUS. Spelglädjen. Spela ditt eget spel och du kommer hitta en lösning på den här banan.
MINUS. Atmosfären. Motorväg, flygplan och industrier skapar inte riktigt den där mysiga golfupplevelsen man ibland vill åt.

Här kan du ofta använda drivern utan att vara rädd för misstag

Flygplanen som lyfter från Arlanda stiger rakt över oss när vi kliver upp på första tee. Men idag är det inte Mastersbanan, där Europa­touren spelat, som är i fokus. Istället ska syskonet på Arlandastad Golf, Nya banan, spelas.
När starttiderna är få på Mastersbanan vet klubbens medlemmar om den roliga hemligheten bakom skogsdungen vid klubbhuset.

Efter fyra inledande hål i en något smalare inramning kommer vi till femte tee och en enorm, öppen lekplats för golfare på alla nivåer breder ut sig framför oss.

Stora spelytor och snäll ruff gör att vi oftast ­vågar plocka fram drivern på tee. Ett snett utslag är inte nödvändigtvis förödande för scoren, men Peter Chamberlains taktiska element ställer högre krav på inspelen. Nya banans stora greener gör att flaggan kan placeras på både enkla och svåra ställen för stor variation i svårighetsgrad. Men det öppna fältet har också sina klurigheter – som vinden. Ständigt närvarande gör den att vi måste tänka till då vi väljer klubbor och spelvägar. Många greener skyddas dessutom av unduleringar och bunkrar, vilket gör att rätt inspelsvinkel är viktigt här.

Här kan du ofta använda drivern utan att vara rädd för misstag

Hål 6 är ett bra exempel. Det är ett kort par 4 där medvind gör att de långtslående kan utmana greenen från tee. Men en miss kan bli dyr då djupa bunkrar skyddar till höger och stora kullar krånglar till det på vänstersidan om green. 

 

Här kan du ofta använda drivern utan att vara rädd för misstag
VI MÖTTE: Niklas Friberg, medlem:
”Mastersbanan är spelstrategiskt en större utmaning, men den blir ganska snabbt fullbokad och då spelar jag gärna Nya banan. Det brukar alltid bli en rolig runda där mycket kan hända. Att få använda drivern ofta från tee utan att vara rädd för misstag gillar jag.”

Om sexan ­istället spelas i motvind blir det naturligt svårare att ta sig nära green från tee, men trots det har man inte speciellt långt kvar, så det gäller att vara taktisk från start för att ge sig själv ett bekvämt avstånd och rätt vinkel in mot den upphöjda greenen.

På hålet efter, ett par 5, väntar ett stort vattenhinder till vänster och riksväg 263 till höger. Med en fullträff och snälla vindförhållanden blir sjuan en lätt resa.

Från tolvan och in byter banan skepnad igen till den smalare kostymen vi besökte under inledningen. Precision blir allt viktigare även om det inte är trådsmalt. Hål 18 är ett roligt avslutningshål. Höga träd skyddar till vänster och ett konservativt spel är att föredra. Vi valde den taktiken och vandrar nöjda genom skogsdungen mot klubbhuset och känner nu till den spelvänliga hemligheten bredvid klubbens mästerskapsbana. 

 Text: Svensk Golf • 2019-07-02
ArtiklarArlandastad GolfSvenska golfbanor
Scroll to Top