5de3748649814

Artiklar

Landets vänligaste bana?

Vackra hål vid Bottenhavet. På Norrfällsviken njuter du av utsikten och undviker ruffen.

Svensk Golf • 2019-07-01

PLUS & MINUS:

PLUS. Läget. Bedårande utsikt över surströmmingens ö Ulvön från flera av hålen nere vid havet.
MINUS. Stenrik ruff. Väldigt mycket sten i skogsruffen gör att hål som på pappret ser lätta ut kan bli väldigt svåra.

Landets vänligaste bana?

Vi rullar över mäktiga Höga kusten-bron, svänger av vid Ullånger och hamnar till slut på Norrfällsvikens GK.
Landets vänligaste bana?

Tja, det känns ibland så och då pratar vi mer om klubbkänslan än om de 18 hålen. Norrländskt lugn kombinerat med pron Sam Grants australienska öppenhet skapar en atmosfär där man som greenfeespelare känner sig extremt välkommen. Själva banan är kort men svår – om du slår snett.

Världsarvet Höga kusten är stenigt, skogen och ruffen på Norrfällsviken är således också full av sten. Banan slingrar sig ner mot Bottenhavet i en tallskog, som nästan brinner i den låga kvällssolen. Nere vid havet spelar man med Ulvön, surströmmingens hjärta, som fond och en hackspetts målmedvetna strävande som soundtrack.

Norrfällsviken är smal och den där typen av bana som man efter sista putten på 18:e känner att man vill spela igen. Fast då med rätt klubbval, vilket i klartext ofta betyder färre utslag med drivern.

Landets vänligaste bana?

Egentligen ligger Norrfällsviken där det inte borde ligga en golfbana. Vi är långt ute på en udde, med speciella väderförhållanden och problem med bevattning, och en timme till närmaste stad (Kramfors) där invånarna i sin tur har tre banor till att välja på inom en timme.

På 80-talet startade Djurgårdens förra hockeybas Bengt Broberg och hockeylegendaren Björn Palmqvist (164 landskamper) en satsning på en country club i området och banan blev en del av detta. Då under namnet Höga Kusten GK men 1997 ombildades klubben, marken köptes in och sedan dess har de drygt 500 medlemmarna jobbat hårt med banan.

Landets vänligaste bana?
VI MÖTTE: Sam Grant, pro, kommer ursprungligen från Australien:
”Jag har varit här i 16 år nu och känner nog alla medlemmar, inklusive deras hundar. Lite speciellt är att alla medlemmar har en särskild ’stenklubba’ i bagen. Det säger en del om banan. Klubben går okej ekonomiskt. Vi ökar medlemsantalet lite grann och vi har många greenfeegäster. Det senare är viktigt för oss.”

 

Senast byggde de om och höjde teeboxen på sjuan, ett John Bauer-inspirerat korthål med både vatten och storskogen intill, så att man numera ser green från tee.

Klubben har kämpat mot snömängder och torka i många år och funderar på att investera i ett avsaltnings­system för att kunna bevattna med havsvatten.

Det skulle Norrfällsviken vinna mycket på.


Scroll to Top