5de374b8e43c2

Artiklar

En av Europas vackraste platser för golf

Adamstal. Så lyder namnet på en av både Österrikes och Europas absolut vackraste banor.

Svensk Golf • 2019-07-01

GOLFEN: Ditt första möte med Wolfstränke, Eselbach och Kehre lär bli en oförglömlig upplevelse. Nej, detta är inte en tysk advokatbyrå utan namnen på några av hålen som utgör Adamstals huvudslinga.
75 minuter med bil sydväst om Wien väntar en bana som alltid omnämns som en av Europas vackraste platser för golf.
På Adamstal känns både vyerna och höjdskillnaderna lika omtumlande. Att det överhuvud­taget lagts ut en bana i denna svårtillgängliga terräng kan vi tacka den österrikiska rallyprofilen Franz Wittmann för.
En djupt passionerad golfare som etablerade klubben under 1990-talets mitt och själv designade den niohålsbana som då öppnades för spel.
När anläggningen strax därefter skulle utökas till 18 hål föll valet på den kanadensiska arkitekten Jeff Howes. Maskiner rullade in, sprängladdningar detonerades mellan bergsmassiven och 500 000 kubikmeter schakt­massor senare hade Howes format dagens 18-hålsbana.

En av Europas vackraste platser för golf
Foto: Pressbild
Bergsgolf. Banan slingrar sig runt bergspartier i Ramsau.

Trots den rejält tilltagna byggnadstekniska arbetsinsatsen är det ändå främst landskapets naturliga element som framhävts och förstärkts. Ringlande vattendrag och mer eller mindre spektakulära bergsformationer vävs genomgående in i layouten, som också radar upp många tillfällen där de spektakulära omgivningarna får ta över totalt. Sett till spelet är Adamstal en övergripande teknisk men också solid historia som stått värd för ett antal tävlingar på Challengetouren. Mycket handlar om att veta när drivern bör stanna i bagen samtidigt som det inte är fel att besitta en hyfsad längdkontroll. Du kommer att mista en boll eller två. Men inte minst också fylla telefonens lagringsutrymme med drivor av undersköna golfhål.

FÖR VEM: De som söker en dags­utflykt till en unik bana vid ett besök i Wien. Tillsammans med den exklusiva och vackra parkbanan Fontana finns det två mycket starka skäl till att klubborna ska packas med.

MISSA INTE: Klubben driver även ett mindre hotell och erbjuder övernattning i nyrenoverade eller nybyggda dubbelrum en bit under tusenlappen – som kan kombineras med en traditionell österrikisk trerätters­meny i restaurangen.

GREENFEE: 18 hål på Adamstal kostar drygt 900 kronor under högsäsong. Fontana GC strax utanför Wien tar drygt 1600 kronor för en rond.


Scroll to Top