5de37560f3d03

Hur är de andra banorna i St Andrews?

St Andrews är ­visserligen intimt förknippad med Old Course. Men här finns mycket mer.

Text: Svensk Golf • 2019-06-28 Uppdaterad 2020-03-26

Castle Course:

Greenfee: 1 500 kr (högsäsong)
Därför bör du spela den: Den ­nyaste banan i St Andrews (öppnade 2008) och kanske den vackraste? Förutom sköna vyer över havet, kusten och staden så är banan en spektakulär links, med betydligt mer undulerad terräng än stadens andra banor.

New Course:

Greenfee: 1 000 kr
Därför bör du spela den: Grundad 1895 har St Andrews ”nya” bana alltid levt i skuggan av sitt berömda syskon. Men det här är en bana som absolut klarar av att stå på egna ben. Likt Old Course är det en ganska platt linksbana, men däremot något smalare och mer teknisk. Även om du inte kommer ut på Old Course får du din beskärda dos St Andrews-vibbar här, då New Course spelas parallellt med Old.

Hur är de andra banorna i St Andrews?
St Andrews Links klubbhus.

Jubilee Course

Greenfee: 1 000 kr
Därför bör du spela den: I någras ögon ganska lik New Course, och visst, den spelas på i stort sett samma markområde, precis intill New. Men i vår mening är Jubilee faktiskt roligare – lite mer oväntad med mindre och lite klurigare, finurligare greenområden.

Eden Course

Greenfee: 625 kr
Därför bör du spela den: Här får du visserligen inte samma sköna St Andrews-vyer som på Old, New och Jubilee. Men desto snyggare är utsikten över viken, Eden Estuary. Banan är några hundra meter kortare än de föregående, men därmed inte tråkigare att spela. Ritad av legendariske Harry S Colt kan du räkna med att få tänka till runt green­områdena, som ofta är både upphöjda och skyddade av bunkrar.

Hur är de andra banorna i St Andrews?
New Course. Här får du allt vad linksgolf ska vara – från sandig turf till potbunkrar.

Strathtyrum Course:

Greenfee: 375 kr
Därför bör du spela den: Nej, Strathtyrum kommer sannolikt inte platsa på din personliga topplista. Men golf på skön links­turf i St Andrews för 375 kronor är ingen dålig deal i vår bok!

Balgove Course:

Greenfee: 190 kr (9-hålsbana)
Därför bör du spela den: För att du vill klämma in nio snabba hål före middagen!Text: Svensk Golf • 2019-06-28
ArtiklarBanor & resorEuropaLinksSkottlandSt Andrews LinksVeckoresaWeekend
Rulla till toppen