5de37582eb292

Artiklar

Den totala guiden till St Andrews

Många drömmer om en rond på The Old Course i St Andrews. Men resan är betydligt mer än så. Här är den kompletta guiden inför pilgrimsfärden till golfens själsliga vagga.

Text: Svensk Golf • 2019-06-28 Uppdaterad 2020-03-26

Guiden/St Andrews:

När ska du åka: Våren, april–juni, är alla vackrast eftersom den gula ärttörnen (”gorse” på engelska) står i blom och skänker en underbar inramning till spelet. Dessutom brukar det vara något mindre folk än under högsommaren. Men också hösten är fin och det går faktiskt att få riktigt njutbara golfdagar i pikétröja så sent som i oktober. Före 15 april och efter 15 oktober är greenfeenivån generellt något lägre både i det här området och i Skottland i stort.

Om det regnar: Då spelar deflesta golf ändå! Men för den som absolut vägrar väta finns givetvis andra alternativ. Det allra mest givande är förmodligen ett besök på British Golf Museum, som ligger i direkt anslutning till Old Course. Här finns allt som är värt att veta om spelet och lite till. Mycket handlar givetvis om The Open Championship. Men missa heller inte delen om utrustningen genom tiderna och förundras över uppfinningsrikedomen.

Shoppa här: Låt oss varaärliga här. Till St Andrews reser du inte för att handla speciellt mycket annat än golfrelaterade souvenirer. I centrum finns visserligen ett hyggligt utbud av små specialbutiker, men också mycket skräp. Det roligaste är nog trots allt att botanisera runt i de olika golf­butikerna och överväga om en ullig nallebjörn i tartanmönstrad keps är ett bättre köp än den handsydda läderbagen med diskret Old Course-logotyp och en prislapp på 10 000 kronor.

Mannen i marinblå lammullströja är tydligt nervös. Anletsdragen är spända, rörelsemönstret stressat och övningssvingarna så forcerade att han inte ens hinner avsluta den ena innan han påbörjar nästa. Till sist är det hans tur att kliva upp på den gamla banans första tee.

På den lilla asfaltsvägen mellan utslagsplatsen och klubbhuset har det samlats ett dussintal människor som nyfiket följer den procedur som upprepas var tionde minut och genom att bara stå där och betrakta blir de också omedvetet del av föreställningen genom att applicera ytterligare tryck på ­huvudpersonerna.

Uppdragsbeskrivningen är egentligen löjligt enkel.

Här är bollen, där är klubban och framför dig ligger ett flygfält av gräs som du omöjligen kan missa.

Ändå är det precis vad somliga gör.

Inklusive den marinblå mannen.

Hans ilsket skurna slice reser sig hastigt i den nordvästliga vinden och förflyttar sig säkert 75 meter i sidled och slår sig inte till ro förrän den har studsat utanför banans gräns och det är svårt att förstå hur någon har kunnat slå så snett.

Till dess att du står där själv.

För många av oss är det här stunden vi drömmer om och tillfället som kommer att förflytta oss ett pinnhål uppåt på den fiktiva karaktärsstege som definierar “en riktig golfare”. Vi slipper slå ned blicken när någon frågar oss om vi “har spelat på St Andrews” och har plötsligt vår egen berättelse att bidra med i samtalen om hur det var att trycka ned peggen i den hårt packade sandjorden.

Stundens magnitud är förstås kopplad till förberedelserna.

För att få en starttid här måste du ofta planera noggrant och boka åtminstone ett år i förväg och under din väntan på att pilgrimsfärden ska bli verklighet hinner du slå det första utslaget många gånger i tanken.

Vad som händer därefter är de flesta ­mindre bekanta med.

Den gamla banan fortsätter sedan ut på landtungan, innan den vid floden Edens mynning vänder tillbaka in mot stan igen. Det är en layout som sällan charmar första­gångsbesökaren fullt ut, men ändå blir total­upplevelsen oförglömlig.

George jobbar som caddie på den gamla banan och kan den därmed bättre än de flesta.

Han säger:

– Vad som betyder något för den som besöker Old Course är en bra drive på ettan och ett bra inspel på 18:e. Allt annat som händer däremellan är det ingen annan som ser och därför inte särskilt viktigt.

George sitter vid ett av de rustika träborden på 1 Golf Place, som är ett av stadens mest klassiska vattenhål för golfare och också det som ligger närmast den gamla banans 18:e green. Här blandas turister med purister, caddies med spelare och i värmen kring bardisken byter dagens berättelser från stadens banor ägare och åhörarna lyssnar ivrigt, i väntan på sin tur att dela med sig sin egen historia.

Så tar du dig ut på Old Course


Därför ska du ha caddie på Old Course

Den totala guiden till St Andrews
HISTORISK MARK. Platsen där The Old Course första och sista hål breder ut sig framför staden.

Maximal golf för minimal peng!

St Andrews Links Trust, stiftelsen som basar över de sju golfbanorna i St Andrews stad, har ett tre- och sjudagarspaket som erbjuder obegränsat med golf. Den enda restriktionen är att du endast får ­förboka en rond per dag. Men är man lite flexibel när det gäller starttid och val av bana så går det oftast att klämma in 36 hål per dag utan problem. Paketet kostar under högsäsong (15 april–13 oktober) 3 125 kronor för tredagarsvarianten och gäller på samtliga banor utom Old Course.

Men kvartetten New Course, Jubilee Course, Eden Course och Castle Course är alla mycket spel­värda och ger härliga golfupplevelser. Väljer du att spela från New Course kan du dessutom se till att inkludera något slag från Old Course i greenfeeslanten, eftersom banorna löper precis intill varandra:                      www.standrews.com

Därför bör du spela prestigebanorna: Old Course-Kingsbarns-Carnoustie

Den totala guiden till St Andrews
KUSTNÄRA. The Old Course och de övriga banorna delar marken vid stadens strandlinje.

Stämningen är sorglös och lättsam; som ett litet parallelluniversum till den värld vi vanligen omsluts av.

Här finns inga Brexitbekymmer, besvärliga energipolitiska diskussioner eller heta meningsutbyten om internationella konflikthärdar. De svåraste frågor och beslut som debatteras är huruvida det var klokt att gå för green på två på det långa 14:e ­eller om järn från tee är det bästa klubbvalet på sjuan för att garanterat undvika “Shell ­Bunker”.

Allt kretsar kring golf.

Som så mycket annat i den här underbara lilla platsen på Skottlands östkust.

Här finns sju banor som drivs i linksstiftelsens regi och ytterligare ett 30-tal i hela grevskapet Fife. De flesta av dem är både åtkomliga, spelvärda och inom 40 minuter från staden och på så sätt utgör St Andrews ett perfekt nav i golfresan, eftersom det också finns ett bra hotell- och restaurang­utbud.

Den totala guiden till St Andrews
Tips från coachen. Liam Barn, projektledare på turistbyrån Visit Fife Golf.

Ciceronens bästa tips!

1) Besök hamnen i St Andrews och stranden East Sands för en picknick. Ta sedan stigen upp till katedralen.

2) Åk till St Andrews botaniska trädgård.

3) Ta en tour på destilleriet i Kingsbarns och lär dig mer om den skotska nationaldrycken whisky. Eller gör ditt eget gin på Darnley’s Gin School.

4) Besök British Golf Museum för en fascinerande inblick i spelets rötter.

5) Håll utkik efter shower och uppträdanden på Byre Theatre.

Den totala guiden till St Andrews
Myspromenad. Från St Andrews hamn är det bara några steg till katedralen.

Var ska jag bo i St Andrews?

Men faktum är att det inte behövs en ­bokad starttid för att kunna njuta här.

Vi tar vägen förbi det brittiska golfmuseet och R&A:s välbekanta klubbhusfasad ned mot West Sands. Precis där Swilcan Burn rinner ut i Nordsjön finns en stig ned mot den vidsträckta stranden, som ligger blottad eftersom havet har dragit sig tillbaka.

West Sands utgör den ena flanken på det markområde som idag innehåller sex golfbanor och är väldigt populär att promenera på, tack vare den rofyllda omgivningen.    

Det är en svindlande tanke att tänka, att det kan ha spelats golf här i någon slags form ända sedan 1400-talet och att vi än idag älskar att göra det på den här platsen; på samma sätt som vi möjligtvis har gjort i 600 år.

Vi rundar spetsen på landtungan och kan samtidigt betrakta några spelare som slår ut på tionde tee på New Course, den nya banan.

Att den skapades 1895 skänker onekligen också ett visst perspektiv.

ZACHRISSON: Charmigaste stället på St Andrews

Vild och prisvärd puttfest!

I direkt anslutning till gästernas klubbhus, där New och Jubilee Course börjar, finns ett härligt kuperat markområde som kallas för The Himalayas. Här ligger The Ladies Putting Club, grundad 1867, och banan som sammanslutningen huserar på är helt enkelt världens roligaste puttningsbana. Varje onsdag läggs en ny 18-hålsbana ut bland kullarna och här är alla välkomna. Extra populärt är det givetvis under helger, då både unga och gamla har roligt tillsammans. I det facila greenfeepriset på 35 kronor (12 kronor för ungdomar och pensionärer) ingår till och med hyra av utrustning. Det är en välinvesterad peng i en timmes glädje. 

På söndagar är The Old Course stängd (ett arv från förr då kyrkan hade stor inverkan på det övriga samhället) och då får banan vila. Istället öppnas den då upp för flanörer och många väljer att gå sin söndagspromenad bland golf-landmärken som ”Road Bunker” och ”Coffins”. Häftig möjlighet att komma så nära platser som har betytt så mycket i spelets historia och utveckling.

Hur är de andra banorna i St Andrews?

Världens mest berömda klubbhus stänger ute de flesta

R&A:s klubbhus, precis bakom första tee på Old Course, är ständigt avbildat och porträtterat som golfens allra starkaste hemvist och fäste.
Så hur ser möjligheterna ut att ta något läskande i baren där efter ronden på Old Course?
Väldigt små.
Du måste nämligen vara gäst till en medlem i klubben för att få komma in. I dagsläget är ungefär 30 svenskar medlemmar. Annars får du slå dig ned i gästernas klubbhus, som ligger precis intill första tee på New Course och Jubilee Course. Inte lika ombonat och åldersmärkt, men väl fungerande för ändamålet.

Den totala guiden till St Andrews

Bästa after golfen i St Andrews

Linksgolf i miniatyr intill Old Course

5 roliga banor inom 40 minuter från St Andrews



Text: Svensk Golf • 2019-06-28
ArtiklarBanor & resorEuropaLinksSkottlandSt Andrews LinksVeckoresaWeekend
Scroll to Top