5de374f4bec26

Därför ska du ha caddie på Old Course

De är en väderbiten skara som hjälper både tourproffs och glada hackare runt The Old Course så smärtfritt som möjligt. För Brendan Fraser och hans caddies existerar det inga hemligheter ute på stadens banor.

Text: Olof Åsgård • 2019-06-28 Uppdaterad 2020-03-26

”Jag kan bara göra min del. Jag tar alltid med dåliga slag i beräkningen men ibland går det väldigt snett. Som när en amerikan fick alldeles för mycket högerskruv på 17. Längden var tillräcklig för att nå över taket men linjen var katastrofal. Bollen studsade på hotellet och ner på uteserveringen. När vi kom fram låg bollen i en dams ölglas. Jag var hans caddie den dagen, men den bollen fick han hämta själv.”  

På the Old Course ikoniska 17:e hål, Road hole, måste du slå över taket på Old Course Hotel vid utslaget. Har du en caddie med dig kommer han säga exakt hur mycket du ska snedda. Vid det här laget kan han också ditt spel bättre än dig själv och du gör bäst i att lita på hans omdöme.

Var din boll än ligger på stadens links kommer caddien ge dig ett korrekt avstånd till green, till hål, fram till och över den eller den bunkern. Han kommer ge dig rätt riktning, rätt klubba och bäst taktik. Allra främst vet caddien hur vinden kommer påverka slaget. Eller putten.
– Det är alltid den största överraskningen för de som spelar i St Andrews, hur mycket vind kan påverka en putt, säger caddiemastern på St Andrews Links, Brendan Fraser.

Fraser, och hans 220 (!) registrerade St Andrews Links-caddies har järnkoll på varenda kulle, sänka och bunker på St Andrews Links sju olika banor. De vet allt och har sett allt.
– När man möts på första tee vet caddien bara spelarens namn och handicap men vi får bra koll redan efter första slaget vilken nivå spelarna är på och efter första hålet vet vi exakt vilken klubba de ska ta vid varje slag, säger Fraser, som nuförtiden inte går lika många rundor som förut.

Därför ska du ha caddie på Old Course
Caddiehuset. Brendan Fraser står redo att skicka ut sina luttrade styrkor på banan.

Han har dock inga problem att utan facit ge mig ett korrekt avstånd till ettans green från en punkt jag hittar i banguiden över Old Course.
– Det är till framkant av green, sen måste jag ha dagens flaggplacering för exakta avståndet till hål, men eftersom du har åtta i handicap och inte slagit längre på utslaget så gör vi nog gott i att undvika att gå för flaggan, säger Fraser och skrattar.

Caddieverksamheten på St Andrews Links är traditionsfylld och det satsas mycket på utbildning och tillgänglighet. Nu ska alla som spelar, oavsett bana och tid på året, ha möjligheten att anlita en egen bagbärare.
– Vi har över 30 000 caddierundor om året. Det är långa dagar och varje caddie går två-tre rundor om dagen under högsäsong då vi arbetar sex-sju dagar i veckan. Det är bra betalt men många är bara här under högsäsong och arbetar ihop tillräckligt med pengar så de kan vara lediga resten av året.

Hur bra är en St Andrews-caddie jämfört med de som går åt proffsen?
– Flera som har jobbat här har gått åt proffs, exempelvis Angus Hay som bär åt Joakim Lagergren. Och när vi har tourtävlingar här är det några som får hoppa in för de som saknar caddie. Skillnaden ligger främst i att tourspelare känner till sitt spel så mycket bättre än amatörer gör och det blir mer av ett samarbete med caddien. De som kommer hit för att spela har inte lika bra kunskaper om sitt spel eller erfarenhet av linksbanor. Det gör att vi nästan alltid behöver styra spelaren mer.

Därför ska du ha caddie på Old Course
Detaljkoll. Den minutiösa banguide som finns i caddiens händer.

Mellan varven samlas de i caddiehuset alldeles invid första fairway på Old Course. Där överträffas den ena historien efter den andra.
– Ja, visst händer konstiga saker och ibland involverar det kända personer… nej, jag tänker inte nämna namn men en gång bad jag en hyfsat duktig spelare att slå en järnsjua från 80 yards. Han sa att jag var tokig, slog en bra träffad pitchingwedge och började gå. Jag stod kvar och när han förstod att motvinden och lutningen skulle föra tillbaka bollen till samma plats vände han sig om och ryckte till sig järnsjuan som jag redan höll i. Nästa slag träffade green och efter det ifrågasatte han mig inte.

Får ni bra dricks?
– Det kostar 50 pund att anlita en caddie och vi föreslår att man ger minst 20 pund extra till caddien och att spelaren dricksar i proportion till vad caddien bidragit med under ronden. I snitt blir det 80–100 pund per rond, i dricks, säger Fraser med ett illa dolt leende.Text: Olof Åsgård • 2019-06-28
ArtiklarBanor & resorEuropaLinksOld Course St AndrewsSkottlandSt Andrews LinksVeckoresaWeekend
Rulla till toppen