5de37603e27dc

Artiklar

”Europas bästa oupptäckta golfdestination”

Slovenska höjder redo att upplevas. En idyll bland alpernas toppar och vackraste sjöar har upptäckts av allt fler och fått sin givna plats på golfkartan. Här är nationen som utsetts till "Europas bästa oupptäckta golfdestination". 

Text: Tomas Hagfeldt • 2019-06-26 Uppdaterad 2019-12-12

Fakta/Slovenien:

Invånare: 2,1 miljoner
Huvudstad: Ljubljana
Bästa golfen: Royal Bled (greenfee 1 500 kr King’s, 450 kr Lake)
Bildad: 1937
Arkitekt: Donald ­Harradine, Swan Golf Designs (­redesign 2017).
Hemsida: royalbled.com
Resa dit: Flyg till Ljubljana, transfer cirka 30 minuter till Bled.
Mer golf i Slovenien:
Golf Arboretum
golfarboretum.si
Antal hål: 18
Greenfee: 650–730 kr

Golf Grad Otocec
golf-otocec.si
Antal hål: 18
Greenfee: 630–730 kr

Någon smart sLOVEn har upptäckt vad de fyra bokstäverna, mitt i nations­namnet, bildar för ord. För många har kärleken till den lilla alpnationen ­Slovenien växt sig allt starkare under de senaste åren. För sommarturismen och landets 13 golfklubbar har viktiga utmärkelser och arrangemang skapat intresse.
– En målmedveten satsning har fått allt fler att upptäcka vår höga klass på golfbanor och hotell, säger Ziga Osterc, ansvarig för den slovenska golfturismen.

Historien började år 1937 på klassiska Royal Bled.
Den fortsatte år 2015.
Inför världens golfresearrangörer och media fick Slovenien utmärkelsen “Undiscovered Golf Destination of the Year”.

Tre år senare, i oktober 2018, arrangerades den internationella galan och mässan för golfturism, IGTM, i den slovenska huvudstaden Ljubljana.
– En fantastisk möjlighet att verkligen få visa alla besökare vilka oförglömliga upplevelser som kan erbjudas i Slovenien. Mer än 4,3 miljoner besökare kommer hit årligen. Vi har plats för fler. Inte minst på golfbanorna, berättar Osterc.

Den skönaste sommarresan går till Bled. Mitt ute i sjön med samma namn ligger den vykortsvackra ön med sin kyrka och slott som självklara motiv i minnesbilden.

”Europas bästa oupptäckta golfdestination”

Hit lockades den jugoslaviske kungen Aleksander Karadordevic och andra välbärgade celebriteter när första världskriget äntligen var över. Naturen var mäktig, miljön rogivande, luften lätt att andas. Bland de nödvändiga aktiviteterna tog golfen snart sin plats.

Golfklubben bildades 1937 och banan öppnades året därpå.

Idag finns här 27 hål, där 18-hålsbanan heter King’s och niohålaren Lake. Arkitekten Donald Harradines omgörning från 1972 har fått ytterligare ett ansiktslyft sedan Swan Golf Design fått resurser och fria händer. Efter ett tvåårigt projekt, som omfattat såväl banorna som klubbhuset, står Royal Bled redo att motsvara de nya, höga kraven på kvalitet och spelupplevelse.

King’s mäter numera 6 553 meter när den spelas som längst. Greener, tees och bunkrar har byggts om. Tio nya vattenhinder, de flesta på den andra slingan, har förhöjt skönhetsupplevelsen och skapat nya strategiska utmaningar.

Nu när Slovenien upptäckts som golfdestination finns förutsättningar att vinna fler utmärkelser i framtiden.

På visit i Slovenien – Europas nya matlandText: Tomas Hagfeldt • 2019-06-26
ArtiklarBanor & resorSlovenienVeckoresaWeekend
Scroll to Top