Castletown Golf Links

Artiklar

Nedslag på okänd linksmark

Även här spelades det golf på Old Tom Morris tid. På Castletown golf links färdas vi i den gamle mästarens svingspår. Isle of Man är redo att utmana grannarna i Skottland, England och Irland.

Tomas Hagfeldt • 2019-06-26

En stark passion för linksgolf lockar ständigt svenska golfturister till de brittiska kusternas klassiska banor. Vill man ha en lite mer oväntad linksupplevelse finns goda skäl att upptäcka den lilla ön Isle of Man, den brittiska kronbesättningen ­belägen mitt i Irländska sjön.

För de flesta är Isle of Man en golfdestination som det talas väldigt lite om. Inte minst i jämförelse med grannarna i väster, öster, norr och söder – Irland, Nordirland, Skottland, England och även Wales.
– Men vi är på väg ut ur skuggan, redan nu redo att mätas med de allra bästa. Den mäktiga naturen här ute på Langness-halvön och Derbyhaven Bay gör våra banor till ett linksparadis, säger Johnny Evans, passionerad golfare med medlemskap i Castletown Golf Links.

4 vassa linksbanor som passar plånboken

Han tillägger:
– Redan nu är Castletown en av de mest spektakulära och prisvärda. Här finns markområdet för att bli en av de 50 topprankade banorna i Storbritannien och Irland, menar Evans.

Historien förpliktigar. Old Tom Morris lade först ut banan år 1892 och arvet förvaltades av Philip Mackenzie Ross efter andra världskriget. Nya förändringar har under det senaste året utvecklat banan och förstärkt spelupplevelsen även för den mest kräsna linksgolfaren.

Kvaliteten på spelytorna har höjts, ett antal omgörningar har förbättrat banans strategiska design. Ett lysande exempel är det 18:e hålet. Fairway har flyttats 50 meter närmare havet. Nya tees skapar möjligheter till variation. Fairwaybunkrar har lagts till och övriga bunkrar har återfått sina klassiska former.

Fakta/Isle of Man:

Invånare: 85 000.
Huvudstad: Douglas.
Bästa golfen: Castletown Golf Links (greenfee 750 kr).
Bildad: 1892.
Arkitekt: Old Tom Morris & Mackenzie Ross.
Hemsida: castle towngolflinks.com
Resa dit: Flyg via London till Isle of Man Airport (5-10 minuters bilresa till Castletown/Derbyhaven.

Flera av hålen slingrar sig utmed Castletown Bay. Hål 8 till 11 samt avslutningen, 15–18, är särskilt spektakulära med vyer över såväl havsbukten som den lilla kuststaden och det välbevarade slottet Castle Ruschen.

Även det femte hålet blir en favorit när snacket i klubbhuset tar vid efter rundan:
– Jag har spelat nästan 1 000 golfbanor och tycker verkligen att detta är ett av världens bästa par 4-hål. Vinden kommer oftast mot spelaren eller från vänster. Om du slår åt höger landar bollen i Irländska sjön eller på stranden. På den vänstra sidan vaktar ärttörne. Utslaget är skrämmande men samtidigt belönande. Tidvattnet, som mest 300 meter, gör att ingen timme är den andra lik, berättar Evans.

Det är så tillvaron tycks gå vidare på den hemlighetsfulla ön där äventyret ständigt lockar. Ön är liten, intresset för aktiviteter och upplevelser desto större. Det klassiska TT-loppet i juni är motorsportfansens högtid, tillika den perfekta tiden för en golfresa till öns totalt åtta golfbanor.

Den perfekta dagen på Isle of Man kan enligt Johnny Evans se ut så här:
– Först frukost på Little Fish Café intill marinan i Douglas. Sedan till banan för uppvärmning och 18 håls spel. Rundan sammanfattas över en drink i Castletowns sköna klubbhus. Därefter tidig middag med tapas på underbart belägna The Forge of Port Erin. Vid sjutiden är du tillbaka på golfklubben för att spela ytterligare 18 hål i ett kvällsljus som får dig att tro att du hamnat i himlen.


Scroll to Top