5de375f1cb8b1

Ingen går oberörd ifrån de spektakulära golfhålen

Vyerna är magiska och ingen går oberörd ifrån de spektakulära golfhålen vid Svarta havet. På kort tid har Thracian Cliffs blivit en av Europas mest uppmärksammade golfbanor.

Text: Tomas Hagfeldt • 2019-06-26 Uppdaterad 2020-03-26

Fakta/Bulgarien:

Invånare: 7,1 miljoner.
Huvudstad: Sofia.
Bästa golfen: Thracian Cliffs (greenfee 820–1 130 kr).
Bildad: 2011.
Arkitekt: Gary Player.
Hemsida: thraciancliffs.com
Resa dit: Flyg till Varna, transfer cirka 65 kilometer.
Mer golf i Bulgarien:
Black Sea Rama
blacksearama.com
Antal hål: 18.
Greenfee: 940 kr.

Lighthouse Golf Resort
lighthousegolfresort.com
Antal hål: 18.
Greenfee: 750–830 kr.

Rådet är välmenat och nödvändigt att upprepa, gång på gång under en golfrunda bland vita klippor och gröna fairways på Thracian Cliffs: ”Glöm inte att titta på bollen!”

Nyfikenheten är stor. Nya bilder har fotograferats med mobilkameran. Bilden från tee till green beskrivs gärna med ord som ”magisk”.

Med en upprymd känsla har bollen lagts upp på peggen. Det är dags att slå. En sista titt mot pinnen och så pang. Långt där nere vid strandkanten ligger greenen, omgiven av vilda, branta klippor och ett för dagen stilla blått hav, med den finklippta greenytan som enda siktmärke.

Fem golfländer att hålla koll på

Från svart tee är banans signaturhål, det sjätte, ett av världens tuffaste par 3-hål. 211 meter långt och med 40 meters nivåskillnad mellan tee och green, vilket tillsammans med vinden avgör klubbvalet. Lyckligtvis har ytterligare fyra utslagsplatser skapats uppe bland kustremsans höjder. På teeskyltarna står även avståndssiffrorna 191, 179, 102 och 86 meter.

Känslan av himmel eller helvete kan ibland avgöras av ett lyckat val av utslagsplats. De som lyckas följa det inledande rådet och svingar i full frihet får snart gå förbi dropprutan och plocka fram sin putter. En extra bild måste sedan fotograferas nere vid strandkanten. Det är bilderna och upplevelserna, tillika skicklig marknadsföring, som gjort Thracian Cliffs till en av 10-talets mest uppmärksammade golfbanor. Från alla banans delar är havet och den dramatiska kusten i blickfånget. Bilderna ljuger inte och behöver inget filter. Många återvänder.

På kort tid har Bulgarien blivit ett hett resmål för golfaren med behov av att spela spektakulära golfhål. Det började år 2008. Närmare huvudstaden Sofia hade det visserligen spelats golf på sportanläggningen Air Sofia, men det var när marken ute vid Kaliakrakusten upptäcktes som ryktet om Bulgarien som golf­nation började spridas.

Visionerna var stora och genomtänkta. Att anlita en arkitekt med ett namn och världs­rykte var betydelsefullt. Gary Player fick för­frågan och var inte svår att övertala. Golflegenden fick uppgiften att skapa golfhål med svarta tees vid Svarta havet.

Hans första bana blev BlackSeaRama.

Innanför grindarna till Bulgariens första golf community skapades även banan Lighthouse, här med Ian Woosnam som arkitekt. Det bulgariska golfförbundets starke man, Krassimir ­Guergov, hade nått målet att popularisera ­golfen i hemlandet. På BlackSeaRama spelades det ­öppna amatörmästerskapet, till Lighthouse kom Seniortouren och år 2013 var det dags att visa det senaste mästerverket, Thracian Cliffs, för en tv-publik som häpnades av bilderna och vyerna.

– Jag har spelat golf i nästan hela mitt liv men aldrig tidigare sett ett liknande markområde på den här planeten, sa Gary Player.

Mängder av bilder har delats och spridits ­sedan dess. Kombinationen av golf och resort­liv lockar turisterna till Svarta havets golfkust som numera har en självskriven plats på den ­europeiska golfkartan. Text: Tomas Hagfeldt • 2019-06-26
ArtiklarBanor & resorBulgarienEuropaThracian CliffsVeckoresaWeekend
Rulla till toppen