5de3760c56a89

Artiklar

400 meter ovanför huvudstaden finns golfbanan

Allt oftare nämns Tbilisi som ett av Europas nya heta resmål. Sedan 2018 har också nyfikna golfare goda skäl att packa klubborna och göra resan till den georgiska huvudstaden.

Tomas Hagfeldt • 2019-06-26

Fakta/Georgien:

Invånare: 3,7 miljoner.
Huvudstad: Tbilisi.
Bästa golfen: Tbilisi Hills Golf (greenfee 700 kr).
Bildad: 2018.
Arkitekt: Lassi Pekka Tilander.
Hemsida: tbilisihills.com
Resa dit: Flyg till Tbilisi, cirka 6 kilometer/15 minuter från city till golfbanan.

Uppe på höjderna vid foten av bergskedjan Kaukasus, med vyer över huvudstaden Tbilisis stadskärna, stod en golfbana klar efter ett årtionde av planering och konstruktion.
18 hål öppnades sommaren 2018.
– Visst är det fantastiskt att få ha varit en del av allt detta, att få skapa något helt nytt på en underbar plats som Georgien, sa Lassi Pekka Tilander, banarkitekt från Finland med projektet i Tbilisi som ett av sin karriärs mest intressanta uppdrag.

700 meter över havet, 400 meter över staden, ligger numera en kuperad golfbana där nivåskillnader, raviner och vyer skapar såväl hinder som naturupplevelser. Mellan banans högsta och lägsta punkt skiljer 130 meter.
– Inga jordmassor har flyttats vid konstruktionen av fairways. Den ursprungliga terrängens kullar, sänkor och skråpartier var så perfekt lämpade för en golfbana att det inte behövdes, berättar Lassi Pekka Tilander.

Strategiskt har Tilander haft alla kategorier av golfare i åtanke.
Från den georgiske nybörjaren som gärna undviker ett hinder strax framför tee och väljer en 4 600 meter lång bana. Till elitspelaren som gärna spelar från bakre tee, 6 223 meter, och framför allt utmanas av nivåskillnader och relativt smala och naturligt utlagda fairways.

Under tre års skapande har Tilander fängslats av den intressanta nationens natur, historia och kultur. Han ser Georgien som ett mycket spännande resmål för framtiden.
– Golfare som söker nya, unika upplevelser ska absolut resa dit. Georgiens goda viner och fantastiska mat är givetvis andra skäl, säger Tilander.

400 meter ovanför huvudstaden finns golfbanan
Foto: Pressbilder

Som stad har Tbilisi allt oftare uppmärksammats som ett av Europas hetaste resmål. När resemagasin som Vagabond beskriver Georgien görs det med meningar som “Högt som Himalaya. Grönt som Irland”.

Det sistnämnda passar numera också golfaren.

Hundratals miljoner kronor har investerats i Tbilisi Hills Golf – hittills nämns siffran 200 miljoner kronor för vägar, ledningar, golfbana och ett antal hus. Från första början ska kvalitet erbjudas.

Nationen Georgien och staden Tbilisis myndigheter ligger bakom projektet. Inom de närmaste åren kommer här en ny stadsdel med runt tusen hus och villor växa fram på det exklusiva området, beläget cirka sex kilometer från Frihetstorget och den spektakulärt flashiga Fredsbron. Förutsättningen för projektet var det inledande bygget av en golfbana och 2018 spelades de första 18-hålsrundorna på Tbilisi Hills.

Snabbguide till matparadiset Georgien


Scroll to Top