5de375fa9af8e

Artiklar

39:e landet som Player bygger bana i

Den ständigt nyfikne mästaren har skapat golfbanor i 38 länder. Nu ser Gary Player fram mot land nummer 39, när Lustica Bay öppnas för spel i Montenegro under nästa år.

Tomas Hagfeldt • 2019-06-26

Fakta/Montenegro:

Invånare: 630 000
Huvudstad: Podgorica
Bästa golfen: Lustica Bay
Bildad: 2019
Arkitekt: Gary Player
Hemsida: lusticabay.com
Resa dit: Flyg till Tivat (10 km från Lustica Bay), Podgorica (90 km) eller Cilipi (46 km).

Den niofaldige major­vinnaren Gary Player har hunnit bli 83 år, men hans nyfikenhet på världen är långt ifrån mättad.
– Jag har kanske rest mer än någon annan människa på jorden, definitivt bland oss idrotts­män, och vet att jag har mycket kvar att se och göra. När man upptäcker en stad som Kotor och ett markområde som Lustica Bay blir man naturligtvis överlycklig och får fortsatt inspiration, säger Gary Player till Svensk Golf.

Charmiga och pittoreska Kotor har en historia som sträcker sig tillbaka till 600-talet. Staden finns på Unescos världsarvslista som en av de bäst bevarade, med sin stadsmur, sina befästningar, virvlande gränser, restauranger och barer. Läget vid Adriatiska havet och bukten med samma namn förstärker upplevelsen.

15 minuters bilresa härifrån byggs just nu nationen Montenegros första 18-hålsbana. Drivingrangen har redan öppnat och 2018 blev året då nyfrälsta montenegriner fick slå golfbollar i sitt hemland för första gången.
– Fantastiskt att höra hur intresset har startat. Sedan jag själv fick möjligheten att spela golf över hela världen har jag fortsatt att göra det med viljan att globalisera spelet. Det är ett privilegium att få göra detta. Människor av ännu fler nationaliteter får upptäcka spelet. Vi får uppleva platser som vi annars inte hade åkt till, säger Player.

82-årige Player knäcker tourpersonalen med situps

Hittills har Player satt sitt namn på mer än 400 banprojekt, i 38 olika länder. När investerare nu också satsar i ­Albanien, Bosnien, Serbien och Rumänien är Gary Players en av de mest anlitade arkitektfirmorna. Uppdraget vid Lustica Bay gavs av Montenegros turist­myndigheter och partnern Orascom från Egypten.

Intilliggande hotell med 300 rum, spa och marina har öppnat, liksom drivingrangen. Planerna är storslagna. Lustica Bay har potential att bli en av 20-­talets hetaste turist­magneter.

Nio hål väntas öppna 2020, övriga nio 2021.

Som alltid när vyer handlar om ett underbart blått hav och en magisk kuststräcka talar arkitekten om sin unika möjlighet. Från så gott som samtliga hål kommer havet att vara en del av blickfånget.

Framför allt ser Gary Player totalupplevelsen som något utöver det vanliga.

– Jag har inte varit överallt i Montenegro – men just i det här området har jag fascinerats av landets historiska känsla, av allt det bevarade som ännu inte exploaterats. När jag nu får bygga en golfbana vid en resort vill jag göra det så varsamt och naturligt som möjligt. Golfhålen ska försköna ett redan fantastiskt landskap.

 

Se mer av Montenegro!

Scroll to Top