ÅSGÅRD: 9 anledningar till att älska linksgolf

Artiklar

ÅSGÅRD: 9 anledningar till att älska linksgolf

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om links.

Oskar Åsgård • 2019-06-22

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 5/2019.

Får jag ge dig ett gott råd? Upptäck linksgolf om du inte redan gjort det!
På sajten bjuder vi på en inspirerande guide från golfvärldens kanske mest drömska resmål, St Andrews.

Men du behöver förstås inte börja där, dina första steg in i linksgolfens värld kan faktiskt tas här i Sverige.

Så vad är det som gör den här sortens golf­banor så spännande? Här är mina favoritskäl.

• UNDERLAGET. Hård, spänstig linksturf är alltid en fröjd att slå ifrån!

• UNDULERINGARNA. Från tee kan ett hål först se ganska platt ut. Väl ute på fairway upptäcker du på många linksbanor svackor djupa nog att svälja en hel fyrboll. Och inte sällan är det bästa sättet att slå ett inspel nära hål att landa bollen 40 meter bort, för att därifrån låta markens konturer visa vägen. Golf längs marken blir alltid roligare än golf i luften, val­möjligheterna är både fler och mer intressanta att utforska.

• SPÄNNINGEN. Nej, du vet helt enkelt aldrig om studsen kommer gå din väg, eller om din boll förpassas rakt ner i ett olösbart bunkerläge. Det kan tyckas orättvist, men vad är egentligen rättvist här i livet? Så snart du anammat linksgolfens oberäkneliga kynne finns inget charmigare underlag att spela golf på.

• TEMPOT. Om din fyrboll behöver mer än tre timmar och en kvart för att knalla runt en brittisk linksbana kommer någon, medlem eller klubbchef, att spänna onda ögon i dig. Spel­tempot på banorna där spelet föddes är lika befriande som avundsvärt.

• OMVÄXLINGEN. Ena dagen kan du slå en mysig wedge på ett par 3-hål. Nästa dag når du inte fram till green med en hundratioprocentig drive på samma hål. Sådant går ju inte att ogilla, eller hur?

 

“Så snart du anammat linksgolfens oberäkneliga kynne finns inget charmigare underlag att spela golf på.”

• DET OKONSTLADE. De mest naturliga links­banorna i världen ser ut att ha legat där för evigt. Någon hade bara den goda smaken att klippa ner gräset till lagom höjd för att skapa hålen. I kontrast till perfekt klippta greener, fairways och ruffar är det förbannat uppfriskande med golfbanor som inte bara ­tillåts, utan mår bra av att se lite ­tilltufsade ut.

• DET OVÄNTADE. Ibland ser du alla hinder, kullar och utmaningar framför dig när du blickar ut över ett linkshål. Ibland är det enda du ser en svartvit siktpinne, högt uppe på en kulle, och som förstagångsbesökare har du inte den blekaste aning om vad som väntar på andra sidan. Slå. Hoppas. Och gå vidare, med spänd förväntan på var din boll ligger nu.

• KLUBBHUSEN. Även om det här bygger på en skaplig dos empiriska studier är det mycket magkänsla också, men nog har linksbanor ofta de mysigaste klubbhusen?

• LUSTEN. Knappt någonsin har jag klivit av en linksbana utan att vilja spela igen imorgon, eller rentav på nytt samma eftermiddag. Linksgolfen är ett olösligt pussel, som ständigt pockar på din uppmärksamhet.

Men tillåt mig utfärda en försiktig varning också. När du fått tillräckligt höga halter av linksgolf i blodet är det inte säkert att du längre uppskattar “vanliga” golfbanor på samma sätt som du brukade göra.

Fast det kan det å andra sidan vara värt.

ÅSGÅRD: Golf-tv behöver en omgörning


ÅSGÅRD: Hur vi lockar juniorer till golf


Scroll to Top