5de3dce46d81d

Artiklar

KRÖNIKA: Rädda oss småbarnsföräldrar kvar i golfen!

Jag tillhör en kategori som ofta försvinner från golfen och som kanske aldrig återvänder. Rädda kvar mig – och alla andra i min situation! Här är några tips på hur golfklubbarna kan bli mer barnfamiljvänliga.

Text: Simone Westerberg • 2019-05-27 Uppdaterad 2019-12-12

Simone Westerberg

Ålder: 44 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo Ola och döttrarna Judith 9 år och Grace 1 år.
Hemmaklubb: 
Österåkers GK.
Handicap: 14,1 men kämpar mig nedåt.
Bakgrund:  Partner i Green Queens Golf. Ett nätverk och bolag som syftar till att attrahera och sammanlänka kvinnor till och inom golfen. Uppvuxen i en golfande familj i Dalarna. Över 15 års erfarenhet i ledande positioner och styrelseuppdrag inom kommunikation och marknadsföring, främst digital sådan. 

Mitt namn är Simone Westerberg och jag är inte bara mamma, jag är en golfande karriärist också.
Och så tänker jag fortsätta vara.
Jag är knappast ensam om detta.
Golfsverige får bjuda upp till dans nu.
Vi är många som vill ta plats på golfarenan, men inte tillhör den traditionella målgruppen. Mycket har hänt de senaste åren, dels när det gäller delat föräldraskap och dels i vilken ålder familjebildning sker.

Mammor och pappor delar på föräldraskapet i mycket större utsträckning än tidigare.
I och med att snittåldern på förstagångsföräldrar är högre än för tjugo år sedan är det en mycket köpstarkare målgrupp som bildar familj än vad den tidigare varit.

Troligen är mammor generellt inte lika bra på att prioritera sig själv och sitt golfande under dessa år.
Och de som är mammor som inte spelar golf, har nog inte en tanke på att börja spela.
Golf är inte känd såsom yogan eller gymmen att erbjuda mammaträning och därför är nyrekryteringen av denna målgrupp låt oss säga obefintlig.
Att golfen behöver fler kvinnliga golfare vet vi alla.
Endast 27,2 procent av golfarna i Sverige är kvinnor, och av dessa är det en stark överrepresentation på kvinnor över 55 år.
Var finns tillväxten?

Detta är ett upprop till Golfsverige att vi behöver modernisera oss.
Och det snabbt, eftersom den moderna golfaren erbjuds många konkurrerande aktiviteter.
Padel, crossfit och cykling är några exempel på trendande aktiviteter som står till buds. Många av aktiviteterna som golfen konkurrerar med har också löst en viktig fråga som riskerar att drabba golfen negativt.
Nämligen hur vi erbjuder golfande föräldrar att spela under småbarnsåren.
Om vi anser att det inte är golfens problem att lösa, då är vi nog lite illa ut.
För golfens framtid, som all idrott, är beroende av en bredd som generar en elit.
Denna elit genererar en ny mängd utövare som föder bredd och ny elit.
Och denna industri kan inte generera tillväxt på annat sätt än organisk sådan.
Det vill säga rekrytera, behålla och utveckla aktiva utövare. Med andra ord är det vårt gemensamma ansvar att tillgodose alternativ för att attrahera och behålla golfande föräldrar under dessa år.

Vad är det som eftersöks då?

• Barnpassning! Som alla gymkedjor så erbjuds barnpassning. Några klubbar har varit progressiva och erbjudit det. En alldeles lysande ide, en möjlig inkomstkälla till juniorverksamheten och ett perfekt sätt att få in barnen att testa konceptet Golfäventyret. Dessutom får familjen en gemensam aktivitet att ha roligt kring. 

• 9-hålsronder. Erbjud mer 9-håls-greenfee. Erbjud fler starter från hål 10. För många av oss tidspressade småbarnsföräldrar kan det räcka med att spela sista nio. Jag tror faktiskt det är fler än vi småbarnsföräldrar som skulle tycka om den möjligheten. Det är ganska vanligt utomlands att man inte alltid spelar en full 18-hålsrond. Underlätta även för greenfeespelare, för snabbare rundor och att möjliggöra att vi kan få ihop livspusslet.

•  Nya (och flexibla) medlemsformer. Hur kan olika medlemskapsformer se ut för att underlätta aktivt spelande under småbarnsåren? Istället för att lägga klubborna på hyllan, kan föräldrar få komma ut och köra en runda, träna och bara koncentrera sig på sig själv en stund. Hur mitt optimala medlemskap ser ut?
Så här: 10 ronder som jag och min respektive kan utnyttja tillsammans, vi får spela ihop när det passar, eller var för sig, där barnpassningen ingår.

Jag hoppas nu att många klubbar funderar på hur de kan tänka utanför boxen för att hitta nya intäktsströmmar till sin klubb, genom att attrahera en målgrupp med god disponibel inkomst och som har stor lust till en aktiv fritid.
Vi behöver er och vi kommer inte att vara snåla, vi behöver bara några klubbar som visar att de vill dansa. Är det din klubb som vill bjuda upp till en tango?


Text: Simone Westerberg • 2019-05-27
ArtiklarGreen QueensKrönikaSimone WesterbergSvenska golfbanor
Scroll to Top