Artiklar

Från miljonförlust till Årets golfrestaurang

Österåkers GK har inte bara satsat på en stor banrenovering. Även golfkrogen har förändrats.

CM Hellsten • 2019-05-24

svenskgolf.se/wp berättade tidigare om hur Kristinehamns Golfklubbs satsning på att ta över restaurangen i egen regi blev en tung ekonomisk belastning.

Golfkrogen förlorade 1,2 miljoner kronor under 2018 och klubben bestämde sig för att ta in en entreprenör för att sköta verksamheten säsongen 2019.

Golfkrogen förlorade 1,2 miljoner kronor

Även Österåkers GK fattade samma beslut som Kristinehamns GK och även på klubben norr om Stockholm blev det en tuff tid.
Hösten 2016 påbörjades ombyggnationen av banan som görs tillsammans med Henrik Stenson Golf Design. Samtidigt tog Österåker GK över restaurangen där en omfattande renovering påbörjades. Restaurangen öppnades igen i maj 2017.
– Vi hade jättesvårt att få tillbaka kunderna och vår start blev en ond spiral med missnöjda kunder och en negativ attityd till de förändringar vi gjort. Vi hade extremt höga personalkostnader, dåliga marginaler och fokus på fel saker. Efter fyra månader hade vi backat en dryg miljon, säger vd Andreas Ljunggren till svenskgolf.se/wp.

Vattenhinder på nya rangen

Under hösten 2017 återvände Anna Fahlén från sin mammaledighet och klev tillbaka i rollen som operativt ansvarig för den dagliga driften på anläggningen.
– Anna tog tag i restaurangverksamheten med fokus på kunden och att höja kvalitén. Det gjorde att vi fick ett helt annat driv och en annan förståelse. Vi jobbade otroligt mycket med personalen, gjorde enkäter och kockarna pratade med alla gäster. Det var kostnadskontroll på allt och uppföljning varje månad. Vi arbetade upp ett fantastiskt team med engagemang och ansvar och jobbade över gränser – alla i teamet hjälptes åt, säger Andreas Ljunggren.

Hårt arbete gav resultat.
Säsongen 2017 hade restaurangen i snitt 60 lunchgäster per dag och väldigt lite aktiviteter på kvällar och helger.
2018 när banan stängde och golfsäsongen var över snittade klubben 200 dagliga matbesökare.
– Vi ökade omsättningen till 7,5 miljoner kronor förra året och resultatet för 2018 landade på en vinst på 650 000 kronor.

”Folk som kommer på besök blir häpna av vad de ser”

2018 utsåg Svenska krögare Österåkers GK till Årets golfrestaurang.
– Fantastiskt roligt bevis för hela vårt team att vi valde rätt beslut och att hårt och målmedvetet arbete gav resultat, även om vi hade stunder som vi verkligen tvivlade.
Vi har mycket kvar att utveckla och förbättra, men är stolta och glada över dit vi har kommit på 1,5 år. Idag är restaurangen hjärtat i vårt klubbhus och en uppskattad del av vår verksamhet, säger Anna Fahlén.

Restaurangen på Österåkers GK är öppen året om och har sex heltidsanställda plus säsongsarbetare.


Scroll to Top