5de3dff2d0676

Artiklar

Lista: Sveriges 50 bästa banor

Listan Dormy Nordic 100 i Golf Digest rankade Nordens hundra bästa banor. Hälften av dem finns i Sverige.

Text: Redaktionen • 2019-04-30 Uppdaterad 2021-02-22

KLICKA HÄR FÖR EN FÄRSK RANKINGLISTA ÖVER SVERIGES 50 BÄSTA BANOR

Nedanstående rankinglista, Dormy Nordic 100, publicerades ursprungligen i Golf Digest nummer 7/2018. Utgivningen av den svenska utgåvan av Golf Digest avbröts hösten 2019. Den traditionsrika rankinglistan över Sveriges bästa golfbanor flyttade då in i Svensk Golf där den senaste rankingen publicerades i juni 2020, Svensk Golf nr 5/2020.

Klicka på länken här eller direkt på bilden nedan för att komma till den färska rankinglistan.

Foto: Mickael Tannus

50) Idrefjällens GK (placering på Nordenlistan: 100)
Betyg: 5,46
Snabbt omtalad efter invigningen 1992 som en spelvärd golfbana med spännande hål i vidun­derlig fjällmiljö.

49) Fjällbacka GK (96)
Betyg: 5,56
Med Anrås­älven i spel och med vindar bortifrån Skagerrak utmanar Fjällbacka såväl elitspelare som gäster i ett klädsamt kargt landskap.

48) Säters GK (91)
Betyg: 5,69
Vid djupa ­skogar, sjön Ljustern och forsande bäckar ligger Dalarnas starkaste golfbana. Vilt, vackert och taktiskt intressant golf.

47) Kalmar GK – Gamla (90)
Betyg: 5,71
Inled med ett slag över Kalmarsund för att sedan upptäcka hur Pierre Fulkes uppdatering lyft den småländska hörn­stenen från 1947.

46) Åtvidabergs GK (88)
Betyg: 5,79
En skönhet vid Åtvidabergs trädgårdar och Bysjön som slukar bollar på två av den svenska golfens mest klassiska golfhål.

45) Österåkers GK – Västerled (86)
Betyg: 5,83
Medan omvärldens blickar riktas mot uppgraderingen av systerbanan erbjuder Jan Cederholms layout fortfarande ett variationsrikt test med många tajt inbunkrade greenytor.

44) Arlandastad Golf Mastersbanan (85)
Betyg: 5,85
Park- och ängsbana som uppgraderats stegvis efter 00-talets dubbla värdskap för Nordea Masters.

Svensk Golf Podcast: Vad är en bra golfbana?

43) Mälarö GK Skytteholm (84)
Betyg: 5,86
Horder med Stockholmsgolfare vet. Det sjuder av spelglädje på denna linksinfluerade ängslayout.

42) Barsebäck G&CC – Donald Steel (83)
Betyg: 5,88
Medlemmarna har länge vetat vilken golf­upplevelse de får på sin andrabanas fantasifulla layout.

41) Katrineholms GK (82)
Betyg: 5,91
Robert Karlssons hemmabana har blivit en av Challengetourens mest populära. Som vackrast på par 5-hålen, hål 4 och 6, utmed sjökanten.

40) Österlens GK – Lilla Vik (79)
Betyg: 5,97
Efter Fulke och Mednickssons förädling fortsätter vi charmas av den rappa pärlan vid Hanöbukten.

39) Isaberg GK – Östra (77)
Betyg: 6,02
Redan vid ankomsten i den småländska bruksmiljön vid insjön och den forsande ån Nissan skapas en skön golfkänsla. Den förstärks när vi försöker lirka upp skogshålen.

38) Forsbacka GK (76)
Betyg: 6,03
När sträckningen har ändrats har den dalslänska skönheten fått sin minnesvärda avrundning. Fyra avslutningshål utmed Forsbackasjön.

37) Varbergs GK – Västra (75)
Betyg: 6,05
Banan är öppen, estetiskt utan några gratispoäng i form av vyer eller havskänsla, men Tommy Nordströms design, klubbvalen, vinden, möjligheterna till utmärkta flaggplaceringar lyfter spelupplevelsen.

36) Landeryds GK – Norra (73)
Betyg: 6,10
Hedland, park och skog i en skön blandning. Alltid populär på den svenska golftouren.

35) Kungsbacka GK – Gamla (72)
Betyg: 6,12
Rundan börjar med ett par 3-hål. Avslutas med ett par 3-hål. Där­emellan spelar vi i skog och park och på vind­pinade seasidehål.

34) Svartinge GC (71)
Betyg: 6,13
Avskildhet, gemyt och ett ständigt lugn på en golfbana där Peter Nordwall låtit hålen formas av parklandskapets natur.

33) S:t Arild GK (69)
Betyg: 6,17
Banan som alltid låg närmast arkitekten Jan Sederholms hjärta. Såväl elitgolfaren som naturälskaren får här den upplevelse de alltid söker.

32) Bokskogens GK – Gamla (67)
Betyg: 6,20
Sedan 1960-talet inryms det massor av svensk golfhistoria vid Ydingesjön och Torups rekreationsområde där Bokskogens finstämda 18-hålsslinga är belägen.

31) Båstad GK – Gamla (66)
Betyg: 6,22
Marken uppe i Boarp, med utsikt över Laholmsbukten, hittades på 1920-talet. Uppskattas för sina brittiska drag och tidlösa prägel.

30) Kallfors GK – 18-hålsbanan (63)
Betyg: 6,29
En skogs- och parkbana med intressanta höjdskillnader där flera av Sune Lindes hål övertygar designmässigt.

29) Halmstad GK – Södra (61)
Betyg: 6,33
Inte byggd för de största mästerskapen – men när vi talar om rolig golf med teknisk prägel ligger Södra riktigt bra till under årets alla golfdagar.

Den nya vågen av svenska par 3-banor

28) Landeryds GK – Vesterby (59)
Betyg: 6,46
Unika green­områden inom svensk golfbanedesign – med sluttande, branta och kortklippta avrinningsytor som gör spelet till ett roligt äventyr.

27) Flommens GK (58)
Betyg: 6,48
Den lågmälda och kluriga banan på Falsterbonäset är ett taktiskt test som växer hos många.

26) Lannalodge Golfresort (55)
Betyg: 6,57
Den klassiska 18-hålsbanan i park- och skog är grunden till allt. Upplevelsen av total njutning förstärks på hotell, restaurang, gym, spa och korthålsbana.

25) Rya GK (53)
Betyg: 6,61
En klassisk seasidebana som ständigt utvecklas. Variationen – från hav till hedland och park – är en av styrkorna.

24) Linksgolf Öland (50)
Betyg: 6,73
Det avlägsna läget, vid Grönhögen långt ner vid sydvästra Ölands udde, ger detta golfäventyr en extra dimension. Upplevelsen blir unik. Känslan att få möjligheten att smaka linksgolf blir stark redan när inspelet slås på öppningshålet. Därefter tar vi plats mellan teekulorna på andra hålet, beläget så nära havet ett golfhål kan ligga.

23) Ombergs Golf Resort (49)
Betyg: 6,80
Spelglädjen är i fokus. Totalupplevelsen ska få gästen att leva golf­resortliv i den östgötska idyllen vid ett öppet ängslandskap intill ­Vätterns klippor. Ruffarna hålls därför lågklippta, utan att försaka Fulkes och Lorichs både kluriga och roliga design.

22) Torekovs GK (47)
Betyg: 6,96
Linkskänsla längst ute på Bjärehalvön, där strandängar och golfhål möter havet i väst, här tillhörande havsområdet Kattegatt. Vinden är ständigt närvarande, ingen dag på Torekov är den andra lik, och viktiga förändringar för att förstärka den öppna banans links­karaktär har gjorts årligen under flera säsonger. Här har golfen spelats med passion sedan 1924.

21) Sölvesborgs GK (46)
Betyg: 6,98
De nya bunkrarna är vackert formade, numera också väl synliga och strategiskt klokt placerade. Den svenske arkitekten Christian Lundin har förädlat Sune Lindes bana i tallskogen vid Ljunganabben, inte långt från den gång- och cykelbro som leder in till Sölvesborgs närliggande centrum. Från tidigt 90-tal till sent 10-tal. Tiden talar för Blekinges golfkust.

”Banan ska bli topp-20 i Sverige”

20) Vasatorps GK, Classic Course (44)
Betyg: 7,04
Den lummiga park­karaktären kompletterar syster­banan TC väl. Steve Forrests ombyggnation har nu fem år i ryggen men fortsätter att övertyga på många plan. Inte minst genom banans väldesignade greenområden.  

19) Elisefarm GC (41)
Betyg: 7,16
Engelsk herrgårdskänsla, skånsk landsbygdsmiljö, genuin golfatmosfär och en strategisk design av Martin Hawtree och Caspar Bay Grauballe gör att Elisefarm befäster sin position som ett av de allra bästa svenska golfhotellen. Banan är omtyckt bland såväl hotellgäster som elitspelare. Bra slag belönas, det går att scora lågt men ogenomtänkta slag blir snabbt och rättvist bestraffade.

18) Hills Golf & Sports Club (38)
Betyg: 7,36
Förra höstens stora renovering av greenytorna blev ytterligare ett steg i rätt riktning. Även om den varma sommaren satt sina spår möttes fältet i Nordea Masters av banans sedvanliga speltekniska värden. Det vill säga många upphöjda och testande greenområden uppblandat med en del pulshöjande risk- och belöningsinslag från tee.

17) Vidbynäs Golf, South (34)
Betyg: 7,47
Med greenområden och bunkersystem av yttersta klass tog Vidbynäs snabbt sin position som en av 00-talets mest uppmärksammade satsningar. Amerikanen Brian Curley, hett arkitektnamn i framför allt Kina, lät kreativiteten tala och visade vad som gick att åstadkomma på sörmländsk åkermark.

15) Frösåker G&CC – Stora (32)
Betyg: 7,50
Anläggningens ursprungliga 18-hålsbanan är i ständig utveckling. Miljön utmed Mälarens strandkant kan knappast bli vackrare. Framför allt på den andra niohålsslingan där hål som det tionde kräver både tanke och mod. Rondens mest kritiska skede sparas dock till det 18:e, där det starka avslutningshålet inte låter oss komma undan med otydliga beslut.

15) Ljunghusens GK, 1-18 (32)
Betyg: 7,50
Inledningen av ronden må vara lite intetsägande, men ju längre du kommer desto mer spännande blir spelupplevelsen. Från det skickligt diagonalt insprängda vattendraget på tolvan till den vässade avslutningen där 18:e hålet varsamt följer strandkanten finns mycket att gilla med 2018 års version av Ljunghusens klassiska seasidebana.

14) Bro Hof, Castle Course (29)
Betyg: 7,57new-module-38
Den mer välkomnande systerbanan på Bro Hof är både okonventionell och kul. Det är främst sträckningen som släppt sargen där sex par 5- och lika många par 3-hål radas upp. Men tummen pekar också uppåt för hur de stora wasteytorna sätter tonen med ett stort antal risk- och belöningsdrivna utslag. Hade varit något starkare om banan inte ­abrupt skiftat karaktär under de sista två hålen.

Golf Digest går in i Golfhuvudstaden Halmstad Tour

13) Kungl. Drottningholms GK (28)
Betyg: 7,60
För varje år som går börjar Johan Benestams varsamma restaurering av Drottningholm sätta sig alltmer. Visst har svårighetsgraden skruvats upp mot förut, men mer påtagligt är i hur god kondition banan numera ständigt presenteras från tidig vår till sen höst. De sinnrikt designade greenområdena, med sina stora och emellanåt förrädiska avrinningsytor, garanterar att spelupplevelsen bjuder på omväxling även om du spelar här ofta.

12) PGA Sweden National – Lakes Course (27)
Betyg: 7,64
Bunkrarna är 74 till antalet, i snitt inte fler än fyra per hål, men det är få som lämnar denna svenska PGA-bana utan något sandkorn på skorna. Till ytan är bunkerfällorna tre gånger så stora som hos sykonbanan Links. På Lakes är de grundare men större och ger banan en mer uttalad amerikansk karaktär. Många taktiskt utmanande hål och en pulshöjande avslutning kan skrivas in på pluskontot.

11) Vasatorps GK, TC (23)
Betyg: 7,79
Flaggskeppet på den skånska 54-hålsanläggningen. Designen är högklassig och av modern hedkaraktär, greenområdena ett signum. Som allra bäst blir variationen på hålen 12 till 14. Först ett par 5-hål, oftast spelat rakt in i vinden. Sedan ett långt par 4-hål med vatten utmed högersidan och även till vänster om greenen. Därefter ett delikat korthål, tillbaka över dammen.

10) Sand GC (20)
Betyg: 7,89
Pratar vi unika och spektakulära banor i Sverige är det omöjligt att hålla Sand utanför dialogen. Skapad av arkitekten Steve Forrest och shapern Brian Smith som en Whistling Straits-influerad inlandlinks. Öppningshålen och sträckan mellan 12:e och 16:e hålen är de allra starkaste. Även om det dramatiska anslaget inte hålls uppe rakt igenom är hål som det 12:e redan etablerat som en svensk klassiker. Där lurar en stor damm på högersidan och ett upphöjt greenområde är skapat ovanför djupa bunkrar som omringas av vilt vajande ruffgräs på höga kullar.

Svensk Golf besöker: Sand GC

9) PGA National, Links (19)
Betyg: 7,91
Att i full frihet få skapa exakt vad man vill, det var en utgångspunkt som arkitekten Kyle Phillips gillade när han kom till den skånska slätten i Bara. Först skapades linksbanan, anläggningens mer lekfulla och klurigt taktiska bana. En bit från havet men med vinden ständigt härskande och med ett markområde där det gjordes möjligt att låta en armada av bullldozers skapa kullar, höjder, sänkor och sköna nivåskillnader. Nästa år firas tioårsjubileum. Banan har mognat och utvecklats, karaktären av inlandslinks har förstärkts medan röd­svingelturfen börjat svara fint.

En unik spelupp­levelse i Sverige

8) Vallda G&CC (15)
Betyg: 8,09
Nej. de allra hetaste sommarveckorna strök inte Vallda medhårs. Rent designmässigt utstrålade dock Martin Hawtrees verk den totala spelglädje som vi numera förväntar av de 18 hålen i Kungsbackas närhet. Ta en djärv linje över bunkern från tee och öppna upp greenområdet. Hitta rätt landningspunkt innan själva greenytan och rys av vällust när konturerna vallar in bollen mot flaggan. Gick inspelet aningen kort? Ingen fara. Greppa puttern och låt marken göra sitt under resan mot ett möjligt räddat par

7) Barsebäck, Masters (12)
Betyg: 8,19
Först en smak av exklusiv parkgolf. Sedan en total typografisk förändring. Från höjden på åttonde tee slår vi oss ner mot Öresund för att mötas av golfhål av linkskaraktär nere på strandängarna intill havet. Sträckningen går vidare mellan vindpinade tallar och kvällsrundans avslutning på den 17:e greenen och det 18:e teeområdet brukar oftast beskrivas som magisk. Vissa greenområden skulle behöva vässas en aning. Men Masters Course är fortfarande en toppbana.

6) Halmstad Norra (10)
Betyg: 8,24
Rafael sundblom, sin tids främste svenska golfbanearkitekt, visade ­vägen på 1930-talet, en gyllene epok inom golfen då mästerverk efter mästerverk skapades med strategiska lösningar som dagens designers vill efterlikna. Testande för stjärnorna som här spelat Solheim Cup och stora mästerskap, faktiskt också en behaglig spelupplevelse för gäster med lite högre handicap. Banans fairways är breda. Långa hål blandas med kortare. Ogenomtänkta slag straffas hårt men en och annan snett slagen boll ­hittas oftast i kringområdena. De majestätiska tallarna, de många nivåskillnaderna, de vackra vattendragen och de mästerligt utlagda klipplinjerna värmer finsmakarens hjärta. Havet och Tylösands stränder ligger nära och de oberäkneliga vindarna påverkar spelet mer än vad man ofta tror. Vi är i vårt eget rum, hål efter hål. Några av dem – vi ­tänker självfallet på exempelvis 12 och 16 – tillhör en exklusiv skara bland svenska klassiker.

5) Kristianstads GK, Åhus Östra (8)
Betyg: 8,29
Ett år kan betyda oerhört mycket i en golfbanas utveckling och mognad. För det tvåsiffrigt antal månader som passerat sedan Åhus Östra återin­vigdes har tveklöst lyft Pierre Fulke och Adam Mednicksons design ytterligare en nivå. Jämfört med premiärsäsongen framträder helheten tydligare när finishen nu också börjar falla på plats fullt ut. Detta speglas konkret i att avrinningsytor och konturer i marken nu tillåts att interagera med bollen enligt arkitekternas intentioner. Under rondens gång kastas vi friktionsfritt mellan tekniska par 4:or, precisionsfyllda par 3- och fritt flödande par 5-hål, något som till stor del möjliggörs genom Fulke och Mednickssons väl avstämda formspråk där landskapets ­linjer återspeglas och förstärks i greenområden och bunkerkomplex. Variationen speglas också i Åhus Östras träffsäkra skiftningar mellan park-, skogs- och hedkaraktär. Om man dock rätt och slätt art­bestämmer den till att vara en inlandsbana är den absolut en av de starkaste i klassen.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen

4) Falsterbo GK (5)
Betyg: 8,47
Vad är tjusningen med linksgolf, spelet i den ständigt vindutsatta miljön där hav möter land? När den nordiska golfaren ska få det bästa svaret, utan att resa till brittiska förebilder, spelas de 18 hålen ute på Falsterbonäset, belägna vid fyren från 1786, som ännu ger den besökande golfaren den starkaste upplevelsen av linksgolf inom Nordens gränser. Det sjunde hålet var nummer 9 i den ursprungliga sträckningen, och är ett frestande kort par 4. Här är vi tillbaka vid klubbhuset. Rundan fortsätter utmed svackor, sänkor, nyponbuskar och flommar vid exempelvis det klassiska elfte hålet. Längst nere i sydväst ligger Ule Nabbe, den sista svenska utposten mot kontinenten, och det 17:e hålets teeområde. Utmed höga sanddyner slår vi oss åter hemåt mot klubbhuset. Charmen och golfatmosfären är Falsterbo GK:s signum. Att golfbanan ständigt för­ädlas och utvecklas med stor kunskap och med värdighet för den unika golfkulturen gör den till en toppbana i såväl Sverige som Norden och Europa.

3) Ullna GC (4)
Betyg: 8,62
Jack nicklaus uppgradering av Ullna har nu kunnats avnjutas i drygt fem år. Nyhetens behag har med andra ord lagt sig och omvärldens nyfikenhet har till stora delar stillats. Men klubben är ännu långt ifrån att börja rota sig i en förvaltande fas. Istället handlar det om att förfina och förädla. Finishmässigt är banan nu etablerad i Nordens absoluta toppskikt. Men till årets säsong lyftes spelupplevelsen någon procent ytterligare genom en högst genomtänkt rensning av träd på hål som 4, 9 och 10. Nicklaus Designs arkitektoniska värden är dock högst intakta med samma hisnande avrinningsytor och ytmässigt begränsade greener som vi lärt känna sedan 2013. Att Ullna är relativt greppbar längdmässigt vägs upp av allt vatten som finns i spel samt de många doglegpartierna, där en boll som placerats ut på fel sida bestraffas med en rejäl upptrissning av inspelets svårighetsgrad. Svårt? Javisst, inte minst under banans andra nio. Kul golf? Absolut.

2) Visby GK, 18-hålsbanan (3)
Betyg: 8,69
Bara läget utgör ett av Nordens starkaste möten mellan hav och land. Något som utmynnar i en 18 hål lång resa som startar och slutar vid den råhuggna kust­linjen mot Östersjön. Även om vi spelar oss bort från havet då och då under ronden så dröjer det inte länge innan vi snart är tillbaka där igen. Men Pierre Fulke och Adam Mednickssons ombyggnation gav oss också betydligt mer än bara vackra vyer. De väl tilltagna bunkerkomplexen lät en bit australiensk sandbältesgolf landa i karg gotlandsnatur. Den inneboende variationen hos banans par 5-hål är talande för designens dynamik i stort. Här ryms exempelvis både det kortare och mer tekniska hål 6, det mer inbäddade och utdragna 16:e samt det storslagna och dramaturgiskt välkomponerade 18:e. Layouten förhöjs också av det spelrum som lämnats för vindens skönt oberäkneliga nycker. För en stor del av charmen med Kronholmen är fortfarande att kasta sig ut i en ändlös närkamp mot naturens element, som utspelas i en hänförande golfmiljö

1) Bro Hof Slott GC, Stadium Course (1)
Betyg: 9,09
Det nordiska golflandskapet fortsätter att utvecklas. Och i täten på den nya mark som ­trampats upp under 2000-talet återfinns The Stadium ­Course. Segermarginalen är visserligen snävare än vid premiär­upplagan av Golf Digests nordiska ranking, något som till viss del fastställer hur The Stadium Course i grunden förändrat förutsättningarna för de banor som verkligen vill etablera sig i det absoluta toppskiktet. Den kravbild som formades under 00-talet är inte längre ouppnåelig utan har kort och gott börjat efterlevas av fler aktörer.

Skidexperten ny vd på Bro Hof Slott

Men ledartröjan sitter fortfarande på Robert Trent Jones Jr och Bruce Charltons utslagsgivande design framför Mälaren. Att låta Sveriges tredje största sjö äta sig in i huvudet medan spelplanen för det grandiosa 15:e hålet formas på tee sammanfattar mycket av det som gör golf till en oändlig och förunderlig utmaning. Det här är tveklöst 18 hål där driver, långa- och mellanjärn, wedgar och inte minst puttern får en genomlysning som lämnar få frågetecken kring var du verkligen står i ditt spel. Rent arkitektoniskt är det dock svårt att titta sig mätt på hur Mälarens skepnad binds samman med de långa svepande linjerna som banan varsamt sträcker ut i landskapet.

Ett ofta förbisett mått på The Stadium Course inneboende styrka är den lekfulla spännvidden på greenområdenas utformning i jämförelse med Robert Trent Jones Jr:s liknande verk i de nordiska länderna. Men hur mycket vi ibland tjatar oss blåa om hur avslutningshålet känns aningen blekt i helheten kvarstår faktum – en rond på The Stadium Course är fortfarande en upplevelse i särklass.

DORMY NORDIC 100 I GOLF DIGEST

Lista: Sveriges 50 bästa banor


Text: Redaktionen • 2019-04-30
ArtiklarArlandastad GolfÅtvidabergs GKBarsebäck G&CCBokskogens GKBro HofElisefarm GCFalsterbo GKFjällbacka GKFlommens GKForsbacka GKFrösåker G&CCGrönhögen Golf LinksHalmstad GKHills Golf & Sports ClubIdrefjällens GKIsaberg GKKallfors GKKalmar GKKatrineholms GKKristianstads GKKungliga Drottningholms GKKungsbacka GKLanderyds GKLannalodgeLjunghusens GKMälarö GK SkytteholmOmbergs GKÖsteråkers GKÖsterlens GKPGA of Sweden NationalRya GKS:t ArildSand GCSäters GKSölvesborgs GKSvartinge GolfSvenska golfbanorTorekovs GKUllna GCVallda G&CCVarbergs GKVasatorps GKVidbynäs GolfVisby GK
Scroll to Top