5de3e276242ba

Artiklar

Minuten från E4:an – en 12-hålare med utmärkta greener

Depåstopp i Norrköping. Endast en minut från E4:an hittar du en tolvhålare med utmärkta greener.

Text: Svensk Golf • 2019-04-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Greenerna. I Sverige är det bara en handfull banor som klår Ingelsta i den här kategorin.

MINUS: Omgivningen. Motorvägar, backande lastbilar, plingande cyklister, depåbyggnader. Allt annat än rofyllt.

Minuten från E4:an – en 12-hålare med utmärkta greener

Redan på vägen in mot Ingelsta bestämmer vi att omgivningen måste tänkas bort helt och hållet under det här besöket. Vi ska föreställa oss att hålen lyfts upp ur marken och omplaceras i valfri sagomiljö.

En god tanke som visar sig vara svår när vi tuffar in bakom tre långtradare på det ur natursynpunkt ocharmiga området.

Ingelsta Golf strax norr om Norrköping har ett av Golfsveriges allra bästa och mest tillgängliga men också sämsta lägen. På det vidsträckta industri- och handelsområdet är byggnadskomplexen många och den ena depån är större än den andra. Här ligger också en golfbana med tolv hål.

En trevlig skogsdunge, en av få, hjälper till att rama in det första hålet, par 3, som är en utmärkt mjukstart där vi får vårt första smakprov på Ingelstas främsta egenskap – greenerna.

Det var många som drog öronen åt sig när Martin Sternberg skulle bygga en golfbana och ville ha Penn A4-gräs på greenerna enligt USGA:s senaste rekommendationer.

Så här i efterhand är vi väldigt glada för det. Greenerna är nitiskt skötta och extremt jämna, snabba och gröna. Övriga ytor är inte lika bra i jämförelse, men håller mer än godkänd klass med greenfeen i åtanke.

Efter ettan bär det ut i Ingel­statrafiken och från och med nu står betongkomplex med skyltar i skarpa färger för den visuella inramningen och brummande trafik för den ljudliga.

Nya grästypen tål spel trots frost

Minuten från E4:an – en 12-hålare med utmärkta greener

Vi försöker återigen att placera hålen i sagovärldar. Nu går det bättre. Fairways är breda och det finns gott om utrymme att missa utanför dem. Inga fordon eller byggnader ligger i riskzonen. 

Hålen är välplanerade. Inga konstiga dogles eller blinda slag. Bra golf där alla, oavsett nivå, kan trivas. Ingelsta är en utmärkt bana att inleda sin golfkarriär på. Hålen är relativt korta och har inga svåra inslag. Här får du testa på många olika typer av slag och en ypperlig möjlighet att öva puttning på välskötta greener. Det känns faktiskt lika märkligt som underbart att putta på så pass bra greenytor som du annars bara hittar på anläggningar med större skötselbudget och en betydligt högre greenfee.

När vi puttar i på tolvan, kanske banans bästa hål, sätter vi punkt för en snabb rond (2 timmar) på en bana som ligger väldigt tillgänglig i en annorlunda miljö.

 

Minuten från E4:an – en 12-hålare med utmärkta greener


Text: Svensk Golf • 2019-04-12
ArtiklarIngelsta GKSvenska golfbanor
Scroll to Top