5de3e27b846b4

Artiklar

En unik spelupp­levelse i Sverige

Vallda är en unik spelupplevelse på svensk golfmark.

Text: Svensk Golf • 2019-04-12 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Ett måste. En unik spelupp­levelse i Sverige.

MINUS: Svår. De hårda, snabba och tajta spelytorna ­passar inte alla.

En unik spelupp­levelse i Sverige

Slaget känns överraskande nog perfekt. Bollen tar mark i framkant på den 32 meter långa greenen, men belåtenhet förbyts snabbt i förvåning, när bollen bara fortsätter att rulla. En förväntad parputt blir istället till en knepig chip och några puttar senare så står man där som ett fån och funderar över vad det egentligen var som hände.

Välkommen till Vallda – platsen där det verkligt intressanta börjar när bollen befinner sig på marken istället för i luften.

För här, på ett öppet ängs- och hedlandskap några mil söder om Göteborg, finns en bana som började som en hyllning till brittisk golf och som med tiden har utvecklats till en helt unik spelupplevelse på svensk mark.

En kompromisslös skötselplan gör att spelytorna – såväl fairways som greener – är hårda, fasta och snabba och vädjar till spelarens kreativitet för att uppnå önskat resultat och missanpassade slag fångas oftast upp av väl tilltagna bunkerkluster.

Det är en filosofi som delar besökarna. Många, inte minst låghandicapparna, tycker om den. Andra har svårt att uppskatta och behärska de många tajta fairwaylägena och oförutsägbara studsarna.

 

Känn ingen sorg i golfens Göteborg

En unik spelupp­levelse i Sverige

Oavsett på vilken sida av vattendelaren du befinner dig så kommer du att möta en golfbana som rent designmässigt är väldigt rolig att spela, framförallt tack vare variationen. Vinden och flaggplaceringarna dikterar villkoren och greenkeeperns dagshumör sätter svårighetsgraden.

– Det går att styra uppsättningen av banan extremt mycket genom flaggplaceringarna – från lätt till väldigt svårt – på samtliga greener. Det betyder också att ett hål som är enkelt den ena dagen kan vara riktigt tufft dagen därpå. Det är en av banans styrkor, säger Caspar Grauballe, en av banans arkitekter ihop med Martin Hawtree.

Det finns många höjdpunkter, men det vi framförallt går i gång på är de längsta och de allra kortaste hålen – som erbjuder möjligheter och utmaningsgrad för alla typer av spelare, oavsett vilken tee som spelas.

Efteråt summerar vi ronden i det charmiga klubbhuset, där den fantastiska restaurangen står i centrum. För om banan har influenser från Storbritannien så är det lyckligtvis något som överhuvudtaget inte märks i det tydligt västkustpräglade köket.

Så efter en vällagad torskrygg är golf­aptiten tillbaka – och vi bestämmer oss för nio hål till.

En unik spelupp­levelse i Sverige


Text: Svensk Golf • 2019-04-12
ArtiklarSvenska golfbanorVallda G&CC
Scroll to Top