Abu Dhabi HSBC Golf Championship – Previews

Artiklar

Golfreglerna görs om – men bara i Sverige

Lagom till säsongsstarten här hemma kommer beslutet att de nya golfreglerna ändras – men bara i Sverige.

Text: CM Hellsten • 2019-04-01

OBS! DETTA VAR ETT FÖRSTA APRILSKÄMT!

1 januari 2019 trädde den nya regelboken i kraft och förändringarna var de största inom golfen på 67 år.
Bara några dagar senare var det dags för årets första tävling på PGA Tour och direkt kom det kritik från proffsen som hade synpunkter på flera av de nya reglerna.

Sedan har det nästa varje vecka förekommit regelsituationer som fått stora rubriker.
Här är några av dem:
• Jordan Spieth: “Den nya regeln gör ingen nytta”
• Lee Westwood: “Jag kan inte reglerna längre!”
• Adam Scott: “Golfen har blivit till åtlöje”
• Webb Simpson: “Reglerna dödar vår sport”

Stjärnornas kritik har nu fått effekt och det Svenska Golfregelförbundet har bestämt sig för att komma ut med en ny, uppdaterad regelbok lagom till säsongsstart här hemma och som endast gäller när du spelar på svenska banor.

svenskgolf.se/wp har pratat med Svenska Golfregelförbundets chef, R-E Glersson:
– Vår fina sport har dragits i smutsen under den här våren när alla stora namn gått ut och kritiserat de nya reglerna. Vi ser en uppenbar risk att vi faktiskt skrämmer i väg redan inbitna golfare och att folk som funderat på att börja spela golf väljer att testa på en annan hobby istället. Därför bestämde vi oss för att införa en regelbok som bara gäller på svenska banor.

Svensk Golf Podcast: Allt du måste veta om golfens nya regler

Vilken är den viktigaste regeln som ni ändrar?
– Proffsen har haft synpunkter på att droppa från knähöjd. Den ändrar vi. Vi har lyssnat på stjärnorna, säger R-E Glersson.

Så vad gäller nu?
– Vi tänkte så här. Nästan alla svenskar har sett Sällskapsresan 1 och golfaren i den filmen – han som senare slänger ner bagen i vattenhindret – sträcker armen uppåt och droppar bakom ryggen framför dammen. Så ska vi droppa från och med nu. Då slipper dessutom äldre golfare som har ont i ryggen böja sig framåt för att droppa från knähöjd.

Reglerna gäller bara på svenska banor – hur blir det om en utländsk golfare kommer till Sverige och spelar med en svensk? Vad gäller då?
– När du åker till USA växlar du till dollar eftersom det är den valuta som gäller där. Utländska golfare som kommer hit får helt enkelt anpassa sig till våra svenska regler och vi kommer naturligtvis att översätta regelboken till engelska.

Från och med när gäller de svenska golfreglerna?
– De trädde i kraft klockan 00.00 måndagen 1 april.


Text: CM Hellsten • 2019-04-01
ArtiklarGolfregler
Scroll to Top