5de3e5fede028

Artiklar

”Kannibaliserar på golfklubbarnas produkt”

Fem svenska golfklubbar samarbetar för att komma ur rabatträsket.

Text: CM Hellsten • 2019-03-22

I Västergötland har golfklubbarna Kinds GK, Marks GK, Ulricehamns GK, Borås GK och Hulta GK börjat samarbeta genom att säga upp alla rabattavtal som finns.
Både mellan klubbarna, men även med andra aktörer och de sista avtalen kommer att avslutas efter säsongen 2019.

Markus Bylander är ordförande i Kinds GK:
– Vi och grannklubbarna vill komma ur rabatträsket då vi uppfattar det som att golfkonsumenten i dag mer jagar rabatt än har koll på vad det kostar. Det har lett till en osund marknad där man har en prissättning med orimligt höga bruttopriser. Andra aktörer kannibaliserar på golfklubbarnas produkt genom att sälja olika former av rabatterbjudanden.

På Kind står trivsel och gemyt i det allra främsta rummet.

Markus Bylander förklarar att Kinds GK, Marks GK, Ulricehamns GK, Borås GK och Hulta GK har märkt av ett stort intresse även bland andra golfklubbar.
– Det finns en stor samsyn om problemet med rabatterna, men hittills har ingen vågat gå i bräschen och göra något åt det. Men nu när vi är flera klubbar som haft samma tankar så vågar vi ta det här steget, säger Markus Bylander till svenskgolf.se/wp.

Hur tror du att de som tidigare haft rabatter kommer att reagera när de är indragna?
Vi hoppas att våra gäster ska se positivt på detta och att de uppskattar att vi ställer oss utanför utvecklingen med allt högre bruttopriser som bygger på att man lämnar höga rabatter. Framförallt hamnar ju det fåtal spelare som inte kan utnyttja någon av de erbjudanden – som finns i rabattdjungeln – i kläm och får betala en orimligt hög avgift.

Marks GK – En trixig västgöte

Hur mycket intäkter kommer det här att ge klubben?
– Detta är främst inte något vi gör för att höja vår greenfee utan något vi gör för att bryta en trend med kraftiga bruttoprishöjningar som inte får något genomslag på grund av rabatter. Vi är inte ens säkra på att det kommer att leda till en högre greenfeeintäkt för klubbarna, åtminstone inte kortsiktigt. Men i en förlängning hoppas vi givetvis på detta, då framförallt genom att en enklare prissättningsmodell ska locka fler besökare, men också genom att klubben får hela greenfeeintäkten i stället för att man som idag delar med sig av denna till en oberoende aktör. Detta alltså utan att det ska behöva bli dyrare för besökaren.

Vad kostar greenfeen hos er i dag?
– Prissättningen är upp till respektive klubb och en del av klubbarna sitter med avtal om rabatter som gäller även under 2019 varför det ser väldigt olika ut på de olika klubbarna. Men generellt ser man ordentliga sänkningar, vi på Kinds GK har satt vår greenfee till 350 kr på helgdagar och 275 kr på vardagar vilket är 100–150 kr lägre än den greenfee vi hade i fjol och som vi väl tycker motsvarar värdet på det vi erbjuder. Men det är som sagt var först 2020 som vi fullt ut ser genomslaget på detta på grund av innevarande avtal. Då kommer också en del av klubbarna att införa andra prismodeller med mer dynamisk prissättning, detta dels för att ta till vara “produktens” varierande värde men framförallt för att ge våra medlemmar större möjlighet att utnyttja de attraktiva tiderna.Text: CM Hellsten • 2019-03-22
ArtiklarBorås GKHulta GKKinds GKMarks GKSvenska golfbanorUlricehamns GK
Scroll to Top