Group of children on golf driving range

Artiklar

ÅSGÅRD: Hur vi lockar juniorer till golf

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver krönika om hur juniorer ska lockas till golfen.

Text: Oskar Åsgård • 2019-02-25 Uppdaterad 2019-12-12

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 1 i februari 2019.

När jag går igenom den färska medlemsstatistiken i Golfsverige för 2018 fastnar jag på minskningen bland juniorer. Nedgången i sig, 4,7 procent, är inte den oroande siffran i sammanhanget. När medlemsströmningar på juniorsidan analyseras måste vi komma ihåg att en stor del av utflödet består av personer som fyller 22 år och inte längre räknas som juniorer, men för den skull inte slutat spela golf.

En dyster insikt är dock att den golfspelande andelen av befolkningen som är under 21 år har minskat från 4 procent 2003 till 1,9 procent 2018. Under den tidsperioden har antalet juniormedlemskap minskat med 47 029.

Är golf inte en kul och tilltalande sysselsättning för unga idag?
Jag vägrar tro det.

ÅSGÅRD: Golfreglerna är på rätt väg

I en tid när föräldrar tvingas sätta gränser för hur mycket skärmtid barnen får ha är golf rimligen en perfekt hobby. Golf präglas dessutom av många sunda värderingar. Jämför exempelvis med fotbollen där barnens stora idoler vecka ut och vecka in fångas på tv med att fuska när de ostraffat tillåts filma sig till frisparkar och straffsparkar.

När det gäller spelet i sig tror jag att grundingredienserna i golf – att försöka slå iväg en boll så långt som möjligt, att flyga bollen över och mellan hinder och slutligen få ner en liten boll i ett nästan lika litet hål – är tillräckligt stimulerande utmaningar för att väcka intresse hos unga problemlösande och kreativa hjärnor.

Men det finns mycket som kan göras för att öppna upp dörren till sporten på vid gavel. Här är några initiativ jag skulle vilja se.

“Gör det riktigt roligt att träna golf. Inspireras av Topgolf och gör range­upplevelsen roligare och mer engagerande.”

Gör det riktigt billigt och enkelt att börja spela. Subventionera och sänk eller rentav slopa medlemsavgifter för juniorer. Låt det finansieras genom att höja avgifterna för oss seniorer med det specifika ändamålet att göra klubben och sporten mer tillgänglig för juniorer. En ovärderlig investering för framtiden.

Alla klubbar har dessutom outnyttjade starttider. Öronmärk några tider varje dag då det är gratis för juniorer från andra klubbar i distriktet/närområdet att spela. Genast blir det mycket lättare för juniorer att hitta spelkamrater.

ÅSGÅRD: Ryder Cup i Sverige?

Se till att det alltid finns utrustning att låna billigt, eller gratis, för den som inte har. Och låt alltid juniormedlemmar få fria rangebollar, för utan träning utvecklas ingen.

På tal om träning, gör det riktigt roligt att träna golf. Inspireras av Topgolf och gör rangeupplevelsen både roligare och mer engagerande. Bygg upp spännande hinder att slå över, under eller skruva runt. Låna dataspelstänket och inkludera måltavlor som kan skjutas ner. Kanske till och med ställa upp en jättelik gonggong, som plingar till så in i helsike när någon träffar den. Tänk vilket utmärkt instagram- eller snapchatögonblick det vore att dela med sig av till kompisarna.



Text: Oskar Åsgård • 2019-02-25
ArtiklarKrönikaOskar Åsgård
Scroll to Top