Artiklar

Klurig golf under ekarna

NSGK - Norrköping Klinga. Nils Sköld ställer järnspelet på prov utanför Norrköping.

Svensk Golf • 2018-12-18

PLUS & MINUS:

PLUS. Atmosfären. Det råder en väldigt trivsam stämning på Klinga, ute på banan och i klubbhus­området.

MINUS. Trädskugga. Eklandskapet gör att vissa hål hamnar i skugga stora delar av dagen och blir därmed lite glesbevuxna.

Klurig golf under ekarna

Vi har snarlika banor, konkurrerar om i stort sett samma kunder, arbetar med samma ­saker och har redan långt gångna samarbeten. Många av våra medlemmar spelar dessutom regelbundet på bägge banorna. Det är egentligen självklart att vi ska vara en klubb, inte två.

Ungefär så gick tankarna i Östergötland och 2016 gjorde Norrköpings GK och Söderköpings GK slag i saken. Utan större protester från medlemmarna är de sedan dess Norrköping Söderköping Golfklubb, NSGK. 18 hål på Klinga (Norrköping) och 27 hål på Hylinge (Söderköping).

NSGK skiljer inte på banorna och även om de flesta medlemmar fortsätter att premiera sin ursprungliga hemmabana står Klinga och Hylinge väldigt nära varandra i karaktär och kvalitet.

Klurig golf under ekarna

Vårt besök börjar på Klinga i Norrköping, Nils Skölds skapelse som stod klar för spel 1967.
Det östgötska skogslandskapet med stora ekar, enar och tall är enastående och ramar vackert in hålen.

Inledningen är lite ojämn. Ettan, par 5, är en utmärkt start. Tvåan, par 4, känns tillknycklad och innehåller ett par blinda slag. Korta trean, par 4, glöms snabbt.

Sedan blir det bättre med ett härligt korthål och därefter följer ett starkt parti från hål fem fram till pausfikat. Fyra starka par 4-hål följt av det korta nionde, par 5.

På de här hålen möts du av stor variation och testas i alla delar av spelet, upp och ner för höjderna. Terrängen på första nio är kuperad och Nils Sköld placerade flera greener och utslagsplatser högt.

Det ger intressanta inspel där klubbval är avgörande.
Klinga är inte särskilt lång men hindren ligger väl­placerade, oftast framför greenerna som på flera hål är halvt dolda och ser små och svårprickade ut.

Andra nio spelas i en något mer öppen terräng och är inte lika sceniskt starka men innehåller flera riktigt bra golfhål. Främst hål 12, par 3, som är ett av banans bästa. Här ställs du inför en härlig vy och ett roligt slag ner mot en vattenbevakad green. Skicket och kvaliteten är fortsatt bra och vi har förståelse för att många medlemmar faktiskt föredrar baknians mer öppna och relativt plattare hål framför de kluriga, mer fysiskt krävande på första nio.

Vi lämnar Klinga med gott humör och ­sätter kurs mot Hylinges 27 hål vid Göta ­kanal utanför Söderköping.

VI KLOCKADE:

Körtiden Klinga–Hylinge: Att hinna med 36 hål på en dag går utmärkt. Den kortaste bilvägen mellan anläggningarna är 1,1 mil genom skogen, men det är inte den snabbaste. NSGK:s rekommendation är att åka norrut via Norrköping för att ta sig till andra banan, en sträcka på ungefär två mil. Normalt tar det knappt 20 minuter men vi fick väja för en lastbil i Klinga och stannade vid ett par rödljus vid sjukhuset. 20 minuter och 37 sekunder.

Klubben storsatsar på bostadsområde


Scroll to Top