5de3f957a7c99

Artiklar

I Foppaland finner du utmärkt golf i underbar natur

Vackert vid Veckefjärden. I Foppaland finner du utmärkt golf i underbar natur.

Text: Svensk Golf • 2018-10-10 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Skicket. Välskötta, snabba greener. Ompysslade ytor och överlag hög kvalitet. 

MINUS: Sponsorinflation. Har det gått väl långt när till och med toaletterna presenteras ”i samarbete med”?

Efter att ha stökat av ett par blinda slag på ett intetsägande öppningshål och bestigit den branta backen står vi nu på tvåans tee, banans högsta punkt.
Framför oss breder den bästa av vyer ut sig. Fjärden, golfbanan, barrskog och bergstoppar. Bara mobilmaster stör utsikten men hjälper oss att ta del av Foppas tips i mobilen.

Höjdskillnaden får även de sämsta av dagsformer att känna stort mod inför utslaget på det här par 5-hålet där många meter ges gratis i luften och sluttningen. Bollarna skickas ut i intet och verkar aldrig vilja falla ner.

Klart vi ska bygga en golfbana hemma i Örnsköldsvik, konstaterade Peter och pappa Kent Forsberg i början av 2000-talet. Spaden satte de i marken invid stillsamma Veckefjärden, en bra drive från E4:an och ett par minuter från stadens centrum. Banan stod klar för spel 2003. Tommy Nordström stod för designen och la ut en tilltalande park- och skogsbana med intressanta greenområden.

I Foppaland finner du utmärkt golf i underbar natur

Ronden startar i sluttningens kuperade och trixiga ­terräng. Det är relativt breda fairways och klippt ruff som stoppar bollarna. Vid sidan av väntar dock svårforcerad högruff och knepiga skogslägen.

Nordströms layout belönar de positionssäkra från tee. Fel sida av fairway gör inspelen mot de ofta långsmala och bunkervaktade greenerna mycket svårare. De första fem hålen är förvisso väldigt bra och bjuder på fantastiska vyer men är också mer av en bättre transportsträcka till de design- och spelmässigt mer tilltalande hålen i botten av dalen och längs strandkanten.

Nordström sparade verkligen det bästa till slutet. Långa 13:e sätter an avslutningstonen och kräver ett bra slag från tee och ännu bättre slag in mot en svårprickad green. Sedan följer banans signatur­hål, ett korthål där greenen vilar på en halvö i fjärden. Vackra 15, en kort parfyra, spelas säkrast längs stranden eller djärvt över vattnet.

I Foppaland finner du utmärkt golf i underbar natur

Hål 16 är avslutningens svagaste kort men en bra score där kan höja självförtroendet inför tuffa 17 och 18 där vattendrag, bunkrar, skogsdungar och svaga upp- och nerförslut väntar för att ställa till det för trötta huvuden och ben.

Men även om de hålen skulle sänka dig som en propptackling av självaste Foppa, kan du räkna med att du från terrassen sedan kommer blicka ut mot banan och tänka tillbaka på en fantastisk rond i Foppaland.

Vi bidrog till Tessas samling:

Labradoren Tessa, 4,5 år, och matte Britt-Marie Sjödin Lång brukar ta morgon- och kvällspromenader på Veckefjärden. Tessa sysselsätter sig med att leta bollar som matte sedan säljer för fyra kronor styck. Den här sommaren har Tessa nosat fram över 500 bollar och kommer med största sannolikhet hitta några från Svensk Golfs utsände.

Hunden som hittat 500 golfbollar


“Foppa” tar över slott vid golfklubb


Text: Svensk Golf • 2018-10-10
ArtiklarSvenska golfbanorVeckefjärdens GC
Scroll to Top