5de3fe918db09

ZACHRISSON: Ett liv i golfens tjänst

Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson skriver om Sveriges första instruktör.

Text: Göran Zachrisson • 2018-08-31 Uppdaterad 2019-12-12

Den första golf professional att bli knuten till en klubb i Sverige var George Roberts. Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 och flyttade från Hisingen till sin nuvarande bana i Hovås. George Roberts kom från byn Hoylake söder om en annan hamnstad, Liverpool. Det var därför naturligt att någon golfspelande göteborgare hittade någon som i sin tur kände till en flyttbenägen golf professional.

Hela spelet är ett finmaskigt kontaktnät, i Sverige eller i resten av världen.

George Roberts, som för övrigt lärde min pappa att spela, var en av fyra bröder, samtliga som lärt sig spelet som caddies, klubbmakare och senare som spelare samt instruktörer på Royal Liverpool Golf Club.

En av bröderna, Graham, hamnade i Uppsala och den yngste brodern Ted hamnade på Stockholms Golfklubb 1914, då ­klubben spelade sina tävlingar på golfängarna i ­Råsunda.

Detta hör dock inte till historien.

ZACHRISSON: Konsten att kunna säga tack

Ted hade tekniskt sett den perfekta svingen samt ett temperament av samma art. Ted var finlemmad och påminde om en av dåtidens stora mästare, Abe Mitchell.

Denne arbetade på Verulam Golf Club norr om London och träffade där Samuel ­Ryder, som han lärde upp. Ryder svarade med att ­lägga grunden för Ryder Cup och därför ­pryder Abe Mitchell locket på trofén, med sin sving.

Detta har inte heller med min berättelse att göra.

Ted Roberts hade det alla duktiga golf professionals har… en förlåtande humor. Ted förstod sig på hur vi är, vi som söker en nyckel till ett spel som är både öppet och välkomnande. Teds spelstyrka var de precisa järnslagen. Åtta gånger hålade han utslagen, många gånger på det vackra 14:e hålet på ­Kevinge.

ZACHRISSON: Föredrag av en cool gubbe

Men min berättelse handlar om att Ted som en av många brittiska golf professionals fostrat oss svenska medlemmar att begripa spelets innebörd. Ted gick bort 1977 och hade då tjänat Stockholms Golfklubb i 63 år. Han är den professional som under längst tid i världen varit knuten till en och samma golfklubb. Därför finns han omnämnd i The Guinness Book of World Records.

Men rekordet utmanas. År 1956 kom George Deverell till Djursholms Golfklubb. Jag råkade träna puttning vid tillfället och slogs av att George var så öppen och glad. George har andra världskriget att tacka för att han hamnade i spelet. När kriget bröt ut 1939 tvingades familjen att flytta till Datchet, inte långt från Windsor Castle. Golf­banan i Datchet hade nio hål. Här hittade George kärleken till spelet och sin framtid.

George, idag 88 år och inne på sitt 63:e år som professional på Djursholm. Han ger lektioner, hjälper juniorer och är senior head pro på klubben. Det är inte omöjligt att George Deverell skriver in sig i historien. George, andas nu lugnt genom näsan. Jag vet att du ibland blir uppspelt, men om du klarar dig över årsskiftet, så är du där.

Ett rekord. Spänningen är olidlig.Text: Göran Zachrisson • 2018-08-31
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Rulla till toppen