5de3fe982df99

Artiklar

Skön parkgolf 30 ­bilsekunder från E4:an

Skön parkgolf i Sollentuna. En kort bit från E4:ans tunga trafik finner du en lugn golfstund.

Text: Svensk Golf • 2018-08-31 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Läget. Vackrare miljöer finns på andra platser, men att ligga 30 ­bilsekunder från E4:an är få förunnat.

MINUS: Hål 9, par 5. Hålet före paus är en smal, trög och lång resa upp mot klubbhuset med alldeles för dolda träffområden.

“Snärta till den bara!” Tränar­rösten som sipprar ut från rangens lektionsbås får oss snabbt att glömma motorvägens brus när vi kliver ur bilen på Sollen­tuna GK, belägen en knapp kilometer från en av Sveriges mest trafikerade vägsträckor.

Klubbens pro och Golfskolans tränare Niclas Björnsson har fullt upp med att räta ut en sned sving men följer ändå med oss ut på banan i form av färdiga tips i banguiden.
“Driver är att rekommendera….” är första rådet och vi lyder blint och slår ut på Nils Skölds, med dagens mått mätt, trånga parklayout två mil norr om Stockholm.

Sedan Sköld lade grunden har det i omgångar skett förändringar utan att ursprunget gått förlorat.

Skön parkgolf 30 ­bilsekunder från E4:an
Skön parkgolf 30 ­bilsekunder från E4:an

Under 2010-talet har i stort sett all högruff mellan hålen klippts ner vilket givit ­banan en tydligare parkprägel och betydligt fräschare finish.

Många tees har flyttats för att ge bättre och tydligare spelvinklar. Bunkrar har fräschats upp, fairwaylinjer justerats och den övergripande kvaliteten höjts.

Sollentuna är dock fortfarande en trång golfhistoria, speciellt på de relativt platta första nio hålen som på flera ställen ligger väldigt nära intill varandra. Det är mer regel än undantag att du hamnar på fel fairway under ronden eller att någon annan gör en snabbvisit på hålet du spelar.

Höga lövträd som omgärdar hålen ger emellertid en behaglig inramning och gör Sollentuna till en variationsrik och balanserad parkbana där inget hål är det andra likt. På sista nio väntar de bästa hålen och höjden som klubbhusområdet ligger på ­används annorlunda i sträckningen och medför en mer kuperad layout på fler hål än på första nio.

Skön parkgolf 30 ­bilsekunder från E4:an

När vi når 16:e hålet, banans starkaste, har solen börjat sänka sig i horisonten. Stenbron över till greenområdet fångar de sista strålarna. Kvällstrafiken har lugnat ner sig.

Vi vänder blickarna tillbaka mot klubbhuset och konstaterar att Sollentuna verkar ha funnit sin plats i trängseln av golfbanor i Stockholmsområdet, där den så ofta har glömts och valts bort.

Men det är faktiskt en av få banor runt huvudstaden i klassisk parkkostym som inte kostar skjortan och är väldigt enkel att ta sig till.

Så länge du inte måste köa på E4:an, förstås.



Text: Svensk Golf • 2018-08-31
ArtiklarSollentuna GKSvenska golfbanor
Scroll to Top