5de3fe93f0faf

Artiklar

GUSTAFSON: Snabbare och bättre!

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson skriver om långsamt spel.

Text: Sophie Gustafson • 2018-08-31 Uppdaterad 2019-12-12

Är det en tillfällighet att den bästa golf­spelaren Sverige någonsin haft också var en av de snabbaste? Annika Sörenstam spelade snabbt. Det var aldrig några krusiduller eller långa diskussioner med caddien. Hon tog in informationen, fattade ett beslut och sen körde hon. Hon förstod att ju längre du står och ältar över ett slag desto mera tvivel kryper in i huvudet. Ju mer tvivel som kryper in i huvudet desto svårare blir det för dig att ta ett beslut som du tror på. Utan att lita på slaget du försöker slå är chansen att lyckas väldigt liten.

Jag önskar att fler förstod att det inte ­handlar om att få till den ­perfekta prov­svingen, läsa puttlinjen från alla ­vinklar ­eller fundera hårt och länge på om det ­blåser tre eller fyra sekundmeter. Det handlar om att ta in tillräckligt med information så att du kan fatta ett beslut som du tror på. Om ­väderförhållandena inte är extrema så ­behöver det inte ta lång tid.

GUSTAFSON: Spöken och skrock

Självklart har proffsen ett ansvar att visa gott föredöme här. I PGA Tour-tävlingen på Torrey Pines i januari behövde JB Holmes fyra minuter och tio sekunder på sig för att slå ett (!) slag. Han skulle bestämma huruvida han skulle gå för greenen eller lägga upp med en järnklubba. Det slutade med att han valde det senare alternativet, och slog sitt transportslag in i ruffen… Han hade stått och velat så länge att han till slut inte visste varken bak eller fram. Inte konstigt heller att situationen frustrerade både ­medspelare, publik och tv-tittare.

Inom tävlingsgolfen måste domarna bli hårdare på att dela ut böter och/eller pliktslag. Som det är nu tycker jag att de är alldeles för mesiga. På LPGA får domaren inte ens ta tiden på dig om de inte först har gett din grupp en varning och därmed chansen att komma ikapp gruppen framför.

GUSTAFSON: Golfen gav mig en röst

European Tour hade en tävling i Österrike nyligen där de hade en stor stoppklocka som följde med varje grupp. Spelarna hade de tillåtna 40 sekunderna på sig, som började ticka ner när det var deras tur. Det var bara fyra spelare som fick pliktslag under hela veckan. Rondtiden i Österrike var 33 minuter snabbare än snittronden på European Tour. Ännu häftigare var dock att snittscoren för fältet sjönk med 1,13 slag jämfört med samma tävling, på samma bana, mellan 2010 och 2017.

Snabbare spel och bättre scorer alltså!

Nu tror inte jag att lösningen är att ha en massa domare med stora stoppklockor ute på touren men något måste hända, för det går alldeles för långsamt idag. Min idé att utrusta domarna med paintballgevär för några år sen fick inte fäste hos LPGA. ­Personligen tyckte jag det var en kanonidé att så fort du gick över tiden, smack, så fick du en stor röd blaffa på låret.

För alla glada amatörer är det relativt enkelt att snabba upp spelet. Se till att den som är först klar slår först, läs linjen från ett håll (medan dina medspelare puttar), gör en provsving och kom ihåg att det inte är US Open du spelar. Som jag säger om det mesta: “Hur svårt ska de va?”



Text: Sophie Gustafson • 2018-08-31
ArtiklarKrönikaSophie Gustafson
Scroll to Top