5de3fea949413

Ett skickligt brittiskt hantverk mitt i Uppland

Lågmält och vackert. Johannesberg är ett skickligt brittiskt hantverk mitt i Uppland.

Text: Svensk Golf • 2018-08-30 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

PLUS: Utslagen. Många av dem kräver eftertanke för att du verkligen ska kunna scora bra.

MINUS: Blekt avsnitt. Det slår inte direkt gnistor om skogs­hålen som avrundar första nio.

Några brokiga år på 00-talet skapade ett antal frågetecken kring Johannesbergs framtid. I och med det senaste ägar­skiftet har dock anläggningen åter börjat hitta fast mark och successivt börjat avancera framåt – exempelvis med värdskap för en tävling på den nationella damtouren.
Och visst.

Johannesberg har en fin tillgång i den layout som Donald Steel omsorgsfullt skapade här, för över 25 år sedan. Starten med ett upphöjt utslag ut mot ett tekniskt kortare par 4-hål kan ses som ett första möte med banans kluriga utmaningsgrad. Tänk före du slår, och inse att det inte alltid är bäst att jaga så mycket längd som möjligt från tee, lyder ­kontentan.

Hålen som något senare ­lotsar in oss i de mer öppna ­delarna av landskapet ­träffar ofta rätt, där vi får njuta av ­brittisk hed­golf i uppländsk inramning.

Ett skickligt brittiskt hantverk mitt i Uppland

Designmässigt är hant­verket solitt med välutformade taktiska element där vi gång på gång får tänka till för att hitta linjerna som gör greenerna mer mottagliga för inspelen.

Ett av de allra starkaste ögonblicken kommer i halv­tid där andra nio inleds med ett bunkerlöst och klurigt kul par 4-hål.

Johannesbergs 18-hålare är överlag ingen spektakulär skapelse utan växer snarare under spelets gång med sina genomgående lågmält vackra hål, som väl smälter in i ­landskapets unika karaktär.

Men visst, det finns ögonblick av mer rafflande karaktär också – som på hål 16 där en out of bounds-gräns korsas över en hage mot ett delvis blint spelfält.

Vissa greenområden har med tiden börjat kännas lite bleka, och skulle må bra av att spetsas till något. Inte minst med hänsyn till Steels underliggande brittiska anslag och för att uppmuntra till fler möjliga slag runt greenerna.

Ett skickligt brittiskt hantverk mitt i Uppland

Men du kommer troligen att lämna banan med bra känsla inombords. Inte minst då avslutningshålet stänger ronden på ett utmärkt sätt med en uppmaning om att ge allt vi kan från den upphöjda utslags­platsen. Helst vill du nog komma hit under en varm sommardag, då banan gör sig bäst om den spelas aningen hårdare och livfullare. 

Pay-and-Play i Steels tappning:

Donald Steel står också bakom klubbens niohålsbana. Denna är öppen för alla som löser heldagsgreenfee för 200 kronor, och kräver inget grönt kort. En bra inkörsport till golfen i stort där både mer erfarna spelare och totala nybörjare utmanas inom ramarna för sin förmåga.Text: Svensk Golf • 2018-08-30
ArtiklarJohannesberg GolfSvenska golfbanor
Rulla till toppen