5de407800b050

Artiklar

ZACHRISSON: Ett galet golfgeni

Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson skriver om ett galet golfgeni.

Text: Göran Zachrisson • 2018-07-21 Uppdaterad 2019-12-12

Om vi inte lyssnar till galningarna, kan vi aldrig möta framtiden. Men de galna bör akta sig, så att de inte hamnar i riksdags­gruppen. Det är inte omöjligt att någon kan ha framfört denna synpunkt.
Vad ger galenskapen? Vad är galenskapen?

Mac O’Grady, amerikan från svenskbygderna i Minnesota, försökte under 17 år kvalificera sig till PGA Tour. Mac är en tvåhänt spelare, lika bra från vänster, som från höger. Snart fyller han 70.

När Chrysler Team Championship skulle spelas anmälde han sig som högerspelare samt med sig själv som vänsterspelande partner. Han skulle spela ut på första ­hålet från höger för att sedan fortsätta med andraslaget från vänster. PGA Tour sade nej. Chrysler försökte hitta en möjlighet. O’Gradys plan hade givetvis väckt uppmärksamhet, men det blev inte mer av saken.

O’Grady är en fritänkare, en glad sådan och jag kan ärligen säga att jag aldrig sett en spelare med bättre sving och renare träff. Han försökte hjälpa Severiano Ballesteros, som just förlorat kontakten med spelet.

Egentligen var de här två lika varandra, födda med naturlig rytm, muskulärt idealiska för spelet och svingen och samtidigt med liknande temperament.

ZACHRISSON: Föredrag av en cool gubbe

Jag tillbringade en eftermiddag under deras träning på Madeira. Seve sökte det han hade haft och med Mac, som tålmodigt försökte leda honom in i det som bara fanns hos Seve. Frustration och otålighet blandades med de mest bländande slag med en järnfemma. (Ja, den klubba som mest används under liknande sessioner är järnfemman, klubban mellan en spoon och en wedge. Du börjar i mitten.)

Detta skedde under den period, då Seve tvingades bort från tronen som den bäste spelaren i Europa. Vi var alla oroliga. Det handlade om Ryder Cup, om maktförhållandet mellan PGA Tour och European Tour.

Jag var själv orolig, för jag har följt Ryder Cup sedan 1965 då det amerikanska laget hamrade oss.

När träningen med Seve var över gick en buss tillbaks till byn. Vi andra tog plats i bussen, men Mac O’Grady valde att istället springa 11 kilometer efter bussen, för han tänkte att det skulle hjälpa hans eget spel.

Han berättade det vid middagen något senare, att han trodde att kroppens ­rörelser skulle hjälpa honom att vinna… och att ­segern måste komma till den som under­kastar sig.

Mac O’Grady vann Cannon Sammy Davis Jr. Greater Hartford Open efter särspel mot Roger Maltbie 1986.

Mac, my man, du är galen på det mest ­underhållande vis.

ZACHRISSON: Konsten att kunna säga tack


Text: Göran Zachrisson • 2018-07-21
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Scroll to Top