5de407ea907c0

Artiklar

Rätt putter ska ge färre puttar

Ulrika Lundblad fick en putterutprovning av Golfstore-pron Rickard Thörnqvist som tycker att fler borde ta reda på om deras putter passar dem.

Text: Olof Åsgård • 2018-06-21 Uppdaterad 2019-12-12

Puttern är enda klubban du använder på varje hål. Visst, du kan sätta en och annan chip eller ett inspel. Men det hör dessvärre inte till vanligheterna. För någon. Undersökningar visar att genomsnittsgolfaren puttar cirka 35 gånger på 18 hål, oavsett handicap eller antalet greenträffar. Gör om mig-deltagaren Ulrika Lundblad tillhör de golfare som har närmare 36 puttar på 18 hål, alltså mer än en tredjedel av slagen om hon går på sin handicap, 19,5. 

Det finns flera sätt att kapa antalet puttar. Att öva upp känslan samt träna teknik och greenläsning är de klart bästa. Att slå inspelen närmare flaggan gör det ännu enklare och minimerar antalet tre­puttar. Men även om du skulle ge dig själv kortare förstaputtar tjänar du på att de slås på bästa vis. Därför borde du använda en putter som passar dig.

Ulrika Lundblad är idag varken nöjd med sin putter eller sättet hon puttar på.
– Jag har aldrig gillat eller varit särskilt bra på att putta men att en ny putter skulle höja mitt spel har jag aldrig tänkt. Jag tror mer på en bättre teknik och green­läsning, säger Lundblad. 


Rätt putter ska ge färre puttar
Rickard Thörnqvist, PGA-pro Golfstore Partille GK, svarar:

Vilket är det vanligaste felet som du ser att golfare har på sin putter?
– Fel längd, tjocklek på greppet och lievinkel.

Vad ska man tänka på när man köper en ny putter?
– Först mäta ut den tekniska specifikationen – vilken längd, lie, loft, grepptjocklek, balans utifrån pendel. Sen göra det subjektiva valet baserat på utseende och känsla.

Hur nödvändigt är det att göra en putter­utprovning?
– Som med allt annat blir det så klart bättre med en professionell utprovning oavsett om det är putter, järnklubbor eller kostym.

Vad brukar förvåna golfare vid en putter­utprovning?
– Hur mycket stabilare pendeln blir och att siktet blir mer rätt vilket ger rätt bollstart.


Golfstorepron Rickard Thörnqvist på Partille GK ­håller med, men är säker på att en anpassad putter skulle ge Ulrika Lundblad ytterligare fördelar.
Thörnqvist tycker visserligen att Lundblads nuvarande putter är en bra putter, men kanske inte för alla.
– Den är varken för sliten eller för gammal och det är absolut en välbalanserad och bra putter. Men nu ska vi ta reda på om det finns någon som passar dig ­bättre, ­säger Rickard Thörnqvist och plockar fram ett tiotal olika ­puttermodeller. 

Utseendet är viktigt när du köper en ny putter. Om något i designen stör dig kan du lätt bli ofokuserad. Puttertillverkarna gör därför en mängd olika modeller för att alla ska kunna hitta något som passar just deras smak. Samtidigt är det få golfare som tänker på, eller ens vet om, att formen också har en funktion.

Malletformade putters passar vissa spelare, bladputters andra.
Det finns tåviktade, jämnbalanserade, långa, korta, tunga och lätta putters samt en mängd olika tjocklekar och former på greppen. I de flesta putters sitter skaftet in mot hälen, några har skaftet i mitten. Det finns också en handfull olika hoselformer, själva infästningen i klubbhuvudet.

Alla dessa saker kommer påverka din puttning.

Rätt putter ska ge färre puttar
Till vänster ser du Ulrika Lundblads gamla bag. Till höger ser du hennes nya utrustning.

Tänk efter själv. Vad var det som fick dig att köpa din nuvarande putter? Utseende och känsla eller funktion och form? Kanske pris eller varumärke?

Vet du vad du har för puttstil? Det finns nämligen flera och som tur är också putters som är konstruerade för olika sätt att ställa upp vid bollen och pendla puttern.
Det bästa sättet att få reda på vad som passar just dig är att ta hjälp av en pro.

Ulrika Lundblad tar god tid på sig att välja ut vilka putters som faller henne i smaken innan det bär av till puttinggreen.

Rickard Thörnqvist börjar med att mäta skaftlängden och konstaterar direkt att Lundblads nuvarande putter är för lång. Hon puttar först med sin egen putter och sedan en liknande fast med rätt skaftlängd. Pendeln och längdkänslan blir snabbt bättre men Thörnqvist är inte nöjd än och Lundblad får fortsätta med andra modeller. När hon byter putter linjerar han upp dem en efter en bakom puttlinjen.
– Nu har jag linjerat alla putters utefter hur du siktade med dem, inte vart du slog bollarna eller hur långt de rullade. Trots att du har gjort din rutin och försökt sikta mot samma punkt inför varje putt ser du att det skiljer sig rejält, säger Rickard Thörnqvist.

Ulrika Lundblad ser smått överraskad ut och är helt övertygad om att hon siktat likadant med alla klubbor.
– Det här är väldigt intressant, de som jag siktat mest snett med är ju de som jag tyckte var bäst.
– Det behövs lite teknikträning och tid att avvänja de kompensationer du gör, för allra snedast siktade du faktiskt med din egen putter och den som har samma form och siktsystem och för att bollen ska rulla dit du vill med dem måste du kompensera, säger Thörnqvist. 

Lundblad lyssnar men är mest intresserad av att fortsätta putta med de hon siktar bäst med. Thörnqvist inspekterar och ger Lundblad en del tips för att hon ska starta bollen mer rakt på linjen. Hon blir snabbt bekväm och puttar med en klart jämnare rull när hon fått ett kvitto på att hon siktar bättre än med sin egen putter. Till slut står det mellan två förlåtande blad­putters med en liten tåviktning vilket passar Lundblads pendelrörelse bäst. De har också de tydligaste siktlinjerna bakom slagytan.
– Vi har hittat rätt längd på skaftet, rätt viktfördelning i klubbhuvudet och den nödvändiga hjälp med siktet som du verkligen var i behov av. Nu kan jag inte hjälpa dig mer utan det är upp till dig att välja utifrån träffkänsla och utseende. Oavsett går du härifrån med en putter som kommer hjälpa dig på greenerna, säger Thörnqvist.

Ulrika Lundblad funderar en stund och väljer den som från början kändes bäst i händerna vid träffen.
– Bra val. Dags för wedgeutprovning så att du verkligen kan börja vässa närspelet.


Text: Olof Åsgård • 2018-06-21
ArtiklarGör om mig
Scroll to Top