Ballybunion Golf Club

Hotade linksbanor – passa på innan det är för sent

Sista chansen? Några av världens mest unika banor är på väg att försvinna. 

Text: Tommy Jeppsson • 2018-06-01 Uppdaterad 2020-03-26

Det finns mellan 200 och 300 linksbanor runt om i världen. Men antalet kan komma att minska kraftigt i framtiden. Havet äter upp banorna. Scottish Natural Heritage har varnat för att alla linksbanor på de brittiska öarna kan vara borta år 2100 om havsnivåerna fortsätter att stiga…

Irländsk skönhet: Ballybunion GC, Kerry, Irland:
Redan 1973 försvann 1 600 kvadratmeter turf från The Old Course (1893) i en höststorm. För ett par år sedan fick man flytta den sjunde greenen för att skydda den från erosionen. Det har gått så långt att gamla tunnlar under traktens uråldriga fästning exponerats! En fest för arkeologer men golfälskare håller sig för skratt, då Ballybunion ofta rankas som en av världens tio bästa banor.
Greenfee högsäsong: 2 200 kronor.

Klassisk ”svenskbana”: Royal Troon, Troon, Skottland:
På Royal Troon, där Henrik Stenson vann The Open 2016, har man i 30 år arbetat för att motverka erosionen på Ayrshire-kusten. Banans sex första hål löper utmed havet, skyddade av en anlagd sanddyn. Banan har stått värd för The Open nio gånger och längs den skotska västkusten finns flera andra läckra linksbanor som också förtjänar ett besök innan havet slukar dem.
Greenfee högsäsong: 2 600 kronor.

Världens 5:e äldsta: Montrose Links, Angus, Skottland:
En läcker linksbana mellan Dundee och Aberdeen, på en plats där puttar sänkts sen 1500-talet – världens femte äldsta spelplats för golf. Tyvärr är framtiden oviss. Vid senaste högvattnet var man nära att förlora ettans green och tee på tvåan. En talesman för klubben har sagt att banan snart måste flyttas inåt landet eftersom den för närvarande förlorar 1,5 meter per år till havet.
Greenfee högsäsong: 480–960 kronor.


Text: Tommy Jeppsson • 2018-06-01
ArtiklarBallybunion Golf ClubBanor & resorEuropaIrlandLinksRoyal Troon GCSkottlandVeckoresaWeekend
Rulla till toppen