5de40aa883c2b

Artiklar

ET-vinnaren: “Ett rejält test för alla typer av spelare”

Mycket golf på Närkeslätten. Mosjöbanan levererar i en mindre smickrande omgivning. 

Text: Svensk Golf • 2018-06-01

PLUS & MINUS:

PLUS: Greenerna. Jämna, täta och håller hög kvalitet tidigt på våren och långt in på hösten. 

MINUS: Par 5:orna. Långa, kluriga och svårare än de flesta av oss klarar av att hantera.

Blicken sveper över det flacka och ganska konturlösa landskapet. På andra sidan fälten gör Örebros in- och utfartstrafik sig påmind på motorvägen, samtidigt som de framträdande vindkraftverken strävsamt roterar strax intill i den påtagliga sydvästvinden.

Nej, golfbanan i Mosjö är ingen kärlek vid första ögonkastet.

Men det tar bara några hål innan vi inser att arkitekterna Åke Persson och Jeremy Turner har lyckats lösa den svåra uppgiften att skapa variation i en tämligen variationslös topografi. De små kullarna och förhöjningarna runt greenerna vädjar, tillsammans med greenbunkrarna, om kreativitet i närspelet.

ET-vinnaren:

En anekdot i sammanhanget:
Just det flacka landskapet var en oerhörd tillgång när banan skulle byggas i slutet av 1980-talet. Själva schaktningsprocessen gick på bara fem och en halv vecka, vilket fick grundaren Arne Willerman att ta kontakt med Guinness rekordbok.
– De vägrade att ta in det eftersom de ansåg att det var ett rekord som skulle vara för svårt att slå, sa han senare i en intervju med Svensk Golf.

Däremot borde kanske rekordinspektörerna kika lite på Mosjös tydliga utmaningsgrad. För den är vad som verkligen ser till att sätta alla sinnen på helspänn under ronden. Framförallt när det blåser ordentligt – och det gör det ofta här ute på Närkeslätten. 

ET-vinnaren:

Samtidigt är många av hålen riktigt matiga redan från start och när dessutom de många vattenhindren sätter det långa spelet under tryck så testas alla delar i spelet ordentligt och det är ingen tillfällighet att banan har lyfts fram som en av landets svårare.

Lyckligtvis finns några välkomna andrum, som hålsekvensen 5 till 7, där tempot skruvas ned en smula med kortare och mer taktiskt utmanande hål och plötsligt bjuds möjligheter att ta tillbaka slag som tidigare förlorats.

Dessutom gör det fina skicket också livet lite lättare. Framförallt är greenerna kända för att vara i gång tidigt på säsongen och håller ofta fin kvalitet långt in på hösten.

Och när vi är tillbaka vid klubbhuset efter ronden vänder vi åter blicken ut över den platta terrängen, men ser nu layoutens finess på ett helt annat sätt än några timmar tidigare.

Mathias Grönberg, fyrfaldig et-segrare och mångårig representant för Mosjö:
”Det är en kul och omväxlande golfbana, trots att den ligger i ett platt landskap. Att spela Mosjö är ett rejält test för alla typer av spelare och om det blåser så blir det förstås ännu tuffare. Kvaliteten på spelytorna brukar också vara bättre än genomsnittet.”

Stadsnära golf i Örebro


Text: Svensk Golf • 2018-06-01
ArtiklarÖrebro City G&CCSvenska golfbanor
Scroll to Top