5de40ab53043f

Artiklar

En rond på Jonas Blixts hemmabana

Högklassigt på Hammarö. På den vackra halvön i Vänern bjuds du på laddad skogsgolf.

Text: Svensk Golf • 2018-06-01 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Välskött. Det går att hitta skönhetsfläckar men överlag är det hög kvalitet från tee till green… även i skogen.

MINUS: Par 3-hålen. Kullen som halvt ­täcker 17:e green är det enda intressanta som händer på banans fyra par-3 hål.

Vattenhindret mellan greenerna ligger helt stilla. Hit når ingen vind. Ett släpande solljus sveper över välgödslade ruffkullar och tydligt tvärstripade fairways badar i mörka skuggor från tät tall­skog. Tolvans green ser lika inbjudande ut som granngreenen på tvåan gjorde för några timmar sen. Bollen adresseras och träffen ekar mellan trädstammarna. Vattenytan förblir tack och lov orörd.

På Hammarö GK, söder om Karlstad, löper hålen mellan tallkorridorer och epitetet skogsbana har aldrig varit så befogat som på denna slinga.

Här bland tallarna lärde sig hemmaspelaren ­Jonas Blixt att hålla slagen raka för att undvika trädträffar och hamna skymd bakom dem. Samtidigt tvingades han säkert, som alla andra, att ofta välja en klubba som klart överskrider ett säkert alternativ. Allt för att ge sig själv bäst chans att scora lågt. 

En rond på Jonas Blixts hemmabana

På Hammarö gäller det att slå rakt och gärna långt. Är du lite sned kommer ingen på banan undgå att höra dina klockrena trädknack. Att spela säkert kan spara slag en dålig dag men du kommer inte tjäna ­särskilt många.

De undulerade greenerna är svårträffade och om du tvingas slå över eller under något av många träd som lutar sig över fairway kan du inte attackera greenerna.
Låter det för svårt? Ta det lugnt. Det gick bra för Blixt och det kommer gå bra för dig.

Hammarö är visserligen smal men dess utformning hjälper till med längd och ger en rättvis bana där välskötta och hårda fairways sällan ger ifrån sig en oturlig studs i fel riktning. Huvudkaraktären, skogen, presenteras direkt och drar åt sig uppmärksamheten redan på första tee och hänger med fram till hål 13.

På 14:e tee öppnar sig banan och övergår i parkstil med stora strategiska hinder och greenområden som kräver taktiska avväganden.

Allt leder fram till crescendot på 18:e där alla spelare, oavsett hur det gått i skogs- ­eller parkavsnittet, vill avsluta i stil med ett perfekt inspel över vattnet till en majestätiskt inramad green.

En rond på Jonas Blixts hemmabana

PROTIPS!

Filip Andersson, pro: ”Banan är inte särskilt lång men ganska smal. De första 13 hålen är skogskaraktär och då handlar det om att ha bollen i spel. På hål 14 till 18 är det park som gäller och lite mer ­öppet. Eftersom greenerna är undulerade behöver du tänka smart när bollen slås mot green.”

Klubben miljonsatsar – bygger golfhall


Jonas Blixts juniorhus har invigts


Text: Svensk Golf • 2018-06-01
ArtiklarHammarö GKJonas BlixtSvenska golfbanor
Scroll to Top