DE-06-HDG-FAC-146

Lyxlirare i Normandie

Lyxlirare i Deauville. Staden vid havet har alltid lockat de rika från Paris.

Text: Tommy Jeppsson • 2018-05-30 Uppdaterad 2020-03-26

Klassiska hotellfasader badar i ljus när solen går ned vid Atlantens horisont. En evighetslång sandstrand, ett exklusivt kasino, ost och fantastiska fisk- och skal­djursrestauranger – i Deauville är det lätt att njuta av livet. En del slösar pengar vid spelborden.
Andra investerar i golf.

Klassikern: Golf Barrière Deauville
Ritad av den excentriske Tom Simpson som tyckte att en bra golfbana utmärktes av att tur var en nödvändig spelkrydda. Klassisk parklayout vid ett lika ­klassiskt hotell. Om budgeten tillåter bör man bo en natt här för det är en upplevelse. Banan kräver bra teknik men är rätt lättspelad så länge man håller sig borta från de omgivande träden.

Historiskt slagfält

Vidsträckt: Golf Barrière Saint-Julien
Hotellkedjan Barrière har tre hotell och tre golfbanor i Deauville. På Saint-Julien finns två av banorna. Le Vallon har många vattenhinder och är utlagd i ett typiskt böljande normandiskt landskap. Om vårarna kryddas spelupplevelsen av de rikligt förekommande och blommande äppelträden. La Bocage är en enklare bana avsedd för mindre erfarna spelare. Saint-Julien ­ligger en halvtimmes bilresa från Deauville.

Hisnande: Golf d’Etretat
Det är en mäktig upplevelse att spela den här banan, byggd 1908, för brittiska­ besökare som brukade tillbringa somrarna på andra sidan av Engelska­ kanalen. Flera hål löper längs en vit kalkklippa som stupar ner i havet. Hål 10 kommer att leva kvar i minnet hos den som spelat det. Det har en nivåskillnad på 50 meter. Arnaud­ Massy har del i layouten – han var pro här på den tiden banans klippning ombesörjdes av betande får. Det gamla klubbhuset är idag ett hotell, Dormy House.


Text: Tommy Jeppsson • 2018-05-30
ArtiklarBanor & resorEuropaFrankrikeVeckoresaWeekend
Rulla till toppen