5de40b27a91d8

Artiklar

Skön promenad i slottsmiljö

På Gripsholm får du en behaglig golftur i kunglig miljö.

Text: Svensk Golf • 2018-05-29

PLUS & MINUS:

PLUS: Greenerna. Här hittar du riktigt snabba, välskötta och fina puttytor.

MINUS: Avslutningen. Det sista hålet är inte den minnesvärda avslutning ronden förtjänar.

När golfboomen var som tydligast under 90-talet byggdes många banor i svårtillgängliga lägen, långt från tätorterna.
Fullt begripligt förstås, men likväl lite synd för framförallt ungdomars möjligheter till spontangolf.
Just därför är det så roligt att komma till Gripsholms GK.
För här får ordet stadsnära en helt annan betydelse.

Banan, som öppnades 1992, ligger bara ett par 5-hål från det lilla samhället Mariefreds centrum och med det mäktiga Gripsholms slott som granne på andra sidan vägen.
Det är ett fantastiskt läge, i en historisk miljö.
Men vingslagen från förr har heller inte enbart varit av godo.

Skön promenad i slottsmiljö

Området är fullt av gamla fornminnen och under golfbanans tidiga liv tvingades man till många förändringar på grund av upptäckter av gamla boplatser.

Idag tycks Gripsholm ha funnit sin form, för den senaste justeringen var av mer strukturmässig karaktär då anläggningen köptes upp av Golfstar för några år sedan och utgör numera den Stockholmsbaserade golfbanesammanslutningens sydligaste utpost.

Det har alltid varit greenerna som har utgjort något av banans adelsmärke och också den här dagen presenteras de i fint skick. Bollen rullar snabbt och jämnt och kombinationen mellan tydliga unduleringar och mer subtila gör spelet på greenerna till den kanske allra största utmaningen under ronden. För själva layouten är förhållandevis okomplicerad.

Skön promenad i slottsmiljö

Bengt Lorichs har lagt ut de 18 hålen i en öppen terräng, där de många vattenhindren är banans största försvar mot en bra score. Hålen är relativt korta, i synnerhet som de hårda spelytorna ger bra rull, och den som är het med drivern har goda förutsättningar att ge sig själv många birdiemöjligheter.

Den stora styrkan i banan är jämnheten.

Här finns ärligt talat ganska få hål där adrenalinpåslaget ökar och pulsen ­stegras, men däremot är det heller inga som ­faller riktigt ur ramen utan det handlar om ett jämnt flöde av habila och kompetenta ­golfhål.

Den som är på jakt efter en liten minisemester kombinerar gärna sin rond med en övernattning på Gripsholms Värdshus, som sannolikt är Sveriges äldsta i sitt slag. Byggnaden ligger inne i Mariefreds hjärta och det lilla samhället, som omfamnar Mälarens södra strand, är i sig värt ett besök.

Pron påpekar: Gustaf Ehrnrooth, pro: ”Gripsholm är en ganska lätt bana så möjligheterna att göra en bra score är goda. Framförallt bör du sträva efter att krossa par 5:orna som är breda och ganska korta. Men det gäller att ha koll på närspelet. Ibland är greenerna ganska hårda och med några tuffa flaggplaceringar så kan det bli klurigt.

Här är Sveriges 50 bästa banor


Så rankas banorna i distrikten


Text: Svensk Golf • 2018-05-29
ArtiklarGripsholms GKSvenska golfbanor
Scroll to Top