5de40becea6c6

Artiklar

Varierad rond i herrgårdens skugga

Är du redo för kort, långt, platt, böljande, öppet och blint – allt på samma gång? Då kan en tur till Friiberghs Golfklubb, mellan Enköping och Uppsala, vara en god idé.

Text: Svensk Golf • 2018-05-25 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Mixen av hål. Vissa är raka, andra doglegs, en del går uppför och en del går nerför. Ingen risk att blanda ihop hålen.

MINUS: Finishen. Grannbanor i närområdet når högre på kvalitetsskalan, till samma greenfeepeng.

Här är inget hål det andra likt, och du får spela dig igenom hela setet, ja, förutsatt att du gillar alla dina klubbor.

Förstagångsbesökaren reagerar kanske på namnet och känner igen det som en tjusig herrgård, numera en konferensanläggning, vilket stämmer utmärkt.

Konferensanläggningen och banan ligger grannar, men spelaren har inte mycket med själva herrgården att göra.

Det närmaste är hål sex – även kallat Friiberghshålet – där spelet sker precis bakom det tidigare gamla kungliga godset.

Varierad rond i herrgårdens skugga

Om du är sugen på att inta en bättre lunch i de anrika salongerna i samband med besöket finns det möjlighet att göra detta om du ringer innan och kollar.

Spontanbesök fungerar däremot inte och den som väljer en sådan lösning får helt enkelt hålla till godo med golfklubbens något enklare, men goda utbud.

En sann golfentusiast bryr sig inte om sådana detaljer utan låter sig roas av den variation banan erbjuder.

Varierad rond i herrgårdens skugga

Allt börjar med en kort par fyra, följs av en par trea och efter denna uppvärmning är det dags för en lurig par femma där det gäller att skaffa sig rätt inspelslinje.

Friiberghshålet är sedan inte långt borta.

Där – samt på det efterföljande sjunde – behövs forecaddie, vilket man hjälper varandra med på banan, eftersom det kan vara svårt att se var bollen tar vägen.

Bollen landar efter en hisnande luftfärd på en velodromliknande fairway för att sedan rinna ned på greenen bakom herrgårdens parkering.

Banan tar sig ömsom fram över öppna fält, ömsom intill lummiga skogsbackar. Hålen skiljer sig mellan varandra, och när det är dags för avslutningen bjuds på ytterligare en ny miljö.

De anlagda våtmarkerna vid 16, 17 och 18 är vackra och fascinerande och gör avslutningen till en betydligt mysigare upplevelse än starten.

VI MÖTTE

Linda Thern, Banarbetare och jobbar i receptionen: ”Det sjätte hålet är vårt signaturhål, och kallas för Friiberghshålet. Det är där man kommer närmast herrgården, och det är väldigt speciellt. Det var herrgårdens ägare som tog initiativet till att banan skulle byggas från första början, för att gästerna skulle ha möjlighet att spela golf.”


Text: Svensk Golf • 2018-05-25
ArtiklarFriiberghs GKSvenska golfbanor
Scroll to Top