5de40f8f4af30

Artiklar

Så blir en golfklubba till

TaylorMades utvecklingschef Tomo Bystedt ger oss en inblick i en golfklubbas resa från idé till första tee.

Text: Olof Åsgård • 2018-04-25 Uppdaterad 2019-12-12
Så blir en golfklubba till
Tomo Bystedt.

Analys: Från idé till första tee
Golfindustrin gör hela tiden marknadsundersökningar och studerar data över hur vi svingar och hur våra bollar flyger. Samtidigt testar och analyserar de sina egna och konkurrenternas produkter. Vad gör vi bra? Vad gör de bra? Vad kan vi göra ännu bättre? Och vad vill kunderna ha? När frågorna är besvarade sätts arbetet med en ny klubba igång.

Idé: Förarbete
Baserat på gedigen research tar design- och ingenjörsteamen fram nya idéer, skisser och koncept som presenteras för chefer som fattar beslut om vilka som ska förverkligas.

Form: 18 månader kvar till första tee
Exakta ritningar görs. Material väljs och utseendet börjar ta form. Tredimensionella plastmodeller tillverkas samt en första prototyp med rätt material. 

Skruvade drivernyheter från TaylorMade

Mall: 15 månader kvar till första tee
Den första slagbara modellen tillverkas. Utseende är sånär fastställt. Kampanj- och reklamidéer börjar smidas.

Test: 14 månader kvar till första tee
Ett mindre parti av den slagbara prototypen tillverkas, oftast i Asien, och börjar testas utförligt av spelare och robotar. Fortlöpande förfinas ritningar, både för utseende och konstruktion. Uppdaterade prototyper tillverkas och testas.

Klar: 6 månader kvar till första tee
Testerna är klara och en helt färdig klubba är framtagen och presenteras för de största återförsäljarna för att få en bild av hur produkten kommer tas emot av marknaden. Därefter kan tillverkaren bestämma hur stort parti som ska beställas från fabriken.

Utrustningstest: TaylorMade P730

Show: 3 månader kvar till första tee
Media, återförsäljare och proffs får en förhandsvisning och kan testslå (men inte prata om) den nya klubban.

Debut: 1 månad kvar till första tee
Produkten lanseras offentligt och börjar användas på proffstourerna. Samtidigt fortsätter fabriken att producera och skicka klubborna till återförsäljare och tillverkarnas agenter runt om i världen.

Ny idé: På första tee
Den nya produkten är ute på marknaden men tillverkarna har redan hunnit göra marknadsundersökningar, studerat sina och konkurrenternas senaste produkter och är i full gång att ta fram ännu bättre produkter.


Text: Olof Åsgård • 2018-04-25
ArtiklarDriversJärnTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top