5de40fb582477

Artiklar

Kan vara en av Sveriges mysigaste upplevelser

När själva golfen blir sekundär. Se upp för djur och fridlysta blommor på sydöstra Gotlands närmaste klubb. 

Text: Svensk Golf • 2018-04-25 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Omgivningarna. När GK kan vara en av Sveriges mysigaste upplevelse. 

MINUS: Längden. När GK skulle må bra av några fler långa hål.

Kan vara en av Sveriges mysigaste upplevelser

Den lilla orten När på sydöstra Gotland kommer för evigt att vara inskriven i kulturhistorien som platsen där Andrej Tarkovskij förlade inspelningen av sin sista långfilm, “Offret”. Året var 1985 och möjligen var det den ryske regissörens fel att det var samma sommar som golfspel förbjöds på Närsholmen.

Alla som idag åker dit för att posta en bild av den vackra fyren möts av en skylt som deklarerar att golfspel är förbjudet. Det var nämligen här som entusiasterna bakom När GK först anlade en bana. Banans par var 66, stenar utgjorde teemarkeringar, fairway och greener var de delar av holmen där fåren betat bäst (viss klippning förekom, men skedde i smyg).

Idag ligger en något mer konventionell golfbana någon kilometer längre in på ön, närmare samhället När. Man hittade mark som tillhörde en ridskola och fick tillåtelse att anlägga en bana med villkoret att också hästarna fick vistas där. En titt i arkiven visar att Svensk Golf gjort ett omslag med en häst i en bunker från När GK.

Det skulle dröja några år innan det som först var en niohålsbana blev 12 och sedermera 18 hål. Klubbens mest kända medlem, skådespelaren och konstnären Lasse Åberg gick tillsammans med dåvarande pron premiärronden sommaren 1992.

Kan vara en av Sveriges mysigaste upplevelser
NOTERAT. Om det inte riktigt vill stämma ute på banan kan du faktiskt helt enkelt byta sport på När GK. Alldeles intill drivingrangen har man låtit anlägga en boulebana. På den lilla grusplanen växer heller inga fridlysta orkidéer.

Vi peggar upp en tidig sommarmorgon, inga hästar i sikte men såväl kaniner som igelkottar har skyndat över fairway innan vi kommit fram till tredje hålet.

När är en öppen och lättspelad bana och klubben marknadsför sig med parollen “spela Skottland på Gotland”.

Och visst, de har låtit ruffen växa och på sina håll är det blinda inspel och kuperat runt greenerna. Men banan är ändå mer av en klassisk svensk parkbana. Tämligen platt och tämligen tydligt att vad du ser är vad du får.

Det du får är emellertid en unik golfupplevelse där såväl den gotländska floran som faunan kommer i spel. En lokal regel sitter uppklistrad i klubbhuset: “lättnad för fridlysta orkidéer”. Om du inte kan dina blommor riskerar du två slags plikt eller förlorat hål vid matchspel.

Kan vara en av Sveriges mysigaste upplevelser

Här är superguiden till golfens Gotland


Text: Svensk Golf • 2018-04-25
ArtiklarNär GKSvenska golfbanor
Scroll to Top