Golf Swing

Artiklar

Amatörer slår bollen kortare än på länge

Det diskuteras om golfaren slår för långt och att ny teknologi förstör golfbanornas taktiska grundtanke. Men en ny studie visar att så inte alls är fallet – för genomsnittsgolfaren.

Text: Jesper Johansson • 2018-04-20

Det pågår en het debatt om proffsen slår bollen för långt och om det är något som ska korrigeras med annan utrustning eller kanske en ny typ av golfboll.

Men en ny studie av Arccos Golf visar att glada amatörer inte slår längre. Faktum är att det är precis tvärtom.

Arccos Golf, ett mätinstrument som via GPS-teknologi kan mäta dina slag och ge dig statistik, har tagit fram färsk data. I informationen ser vi att genomsnittlängden med en driver 2015 var 201,7 meter. Under inledningen av 2018 var genomsnittet 198,5 meter.

Studien är gjord i USA och precis som här i Sverige har vintern varit sträng på andra sidan Atlanten. Därmed har många inte börjat spela golf än och ett bättre alternativ är att se statistiken över 2017. Då slog golfarna genomsnittsdriven 201,1 meter.

Oavsett vilken siffra man väljer att jämföra med kan man med säkerhet säga att avståndet hur som helst inte ökar från tee och att det inte finns någon anledning att begränsa utrustningen för amatörer.

Men hur kommer det sig att vi inte ser en större ökning då? Varje år finns ny utrustning i butikerna som dyrt och heligt lovar att bollen flyger både längre rakare, högre och bättre.

Se var på drivern du träffar och slå längre

Till Golf Digest säger Nick Clearwater, vice president för instruktioner hos utprovningskedjan GolfTec med över 200 studios i USA, att det inte är så underligt som man kan tänka sig.

Efter flera miljoner utprovningar gjorda av företaget kan de fastslå att de flesta golfarna använder utrusning som inte passar just dem. Clearwater säger också att de flesta golfarna, framför allt med drivern, inte träffar där de ska och genererar för mycket spinn – vilket gör att de inte får ut den maximala potentialen.
Dessutom menar han att den moderna utrustningen inte alltid är anpassad för att göra snittgolfaren bättre, utan snarare de som har en bättre bollträff.
– Snittgolfaren har för mycket spinn och loft på alla sina klubbor, så förbättrad teknologi visar en minimal förbättring. Slagen börjar fortfarande till höger eller vänster, har för mycket spinn och är inte mitt på klubbhuvudet, säger Clearwater till Golf Digest.
– De problemen kan inte förhindras med utrustning och vissa typer av bollar. Dessutom är det vanligare med längre och lättare skaft vilket genererar mer hastighet i klubbhuvudet men jämnheten i träffarna blir sämre som ett resultat av det.

I Arccos undersökning har företaget dels tagit fram statistik över olika åldrar. Där kan man se att det var ett ganska stort tapp i längd från 2015 till 2018.

Amatörer slår bollen kortare än på länge

Men företaget tog också fram statistik baserad på handicap. Där är det en grupp som sticker ut. Alla handicapgrupper förutom de med 0–5 tappade längd. Men gruppen med de bästa golfarna ökade istället sin genomsnittslängd med ungefär 1,5 meter från 2015 till 2018.

Amatörer slår bollen kortare än på länge

Vad som inte framkommer i statistiken är vad som gjorde att golfarna faktiskt slog längre 2015. Hur många spelare har bytt till en ny driver sedan 2015? Hur många hade den senaste teknologin när undersökningen gjordes det året och hur påverkades statistiken av yttre faktorer som väder och vind?

Oavsett bör USGA och R&A tänka till ordentligt innan de eventuellt skapar nya begränsningar på utrustningen för amatörer.


Text: Jesper Johansson • 2018-04-20
ArtiklarDriversR&AUSGAUtrustning
Scroll to Top