5de41146686a6

Artiklar

Så hamnade amerikanske majorvinnaren på Hagge GK

Skön promenad vid sjön. På Hagge Gk får du bra golf längs huvudrollsinnehaveren Haggen.

Text: Svensk Golf • 2018-04-18

PLUS & MINUS

PLUS: Hålen vid sjön. Det går verkligen inte att värja sig mot sjöhålens skönhet.

MINUS: Hålen i skogen. Det lilla partiet med skogshål på andra sidan vägen är en aning knixigt.

Amerikanen Billy Casper har vunnit tre majortitlar och spelat Ryder Cup vid inte mindre än åtta tillfällen.
Under hans storhetstid, i början av 1970-talet, tog Sven Tumba stjärnspelaren till Sverige och tillsammans åkte de till Bergslagen för att fiska gädda.
Men Tumba hade möjligtvis också en annan agenda – och förde Casper till Hagge GK, strax utanför Ludvika, för att spela den sju år gamla banan.
Casper satte trots omständigheterna nytt banrekord med sina 69 slag och det kom att stå sig länge.

Sedan amerikanens besök har mycket hänt.
9 hål har förvandlats till 18, banrekordet för herrar är numera 63 slag och konditionen är av förklarliga skäl oändligt mycket bättre än på den tiden.

Så hamnade amerikanske majorvinnaren på Hagge GK

Men en sak är intakt.
Det fantastiska läget. Precis intill sjön Haggens stränder har Nils Sköld lagt ut en rolig och strategiskt utmanande layout med många intressanta vinklar i den kuperade terrängen. Men det är närheten till sjön och de härliga vyerna vi minns mest av allt.

När Sköld ritade de 18 hålen i början av 60-talet var strandskyddet inte lika hårt reglerat som i dag, och trots att bara nio av hålen färdigställdes då fanns tillståndet kvar när det blev aktuellt med en utbyggnad signerad Sune Linde 25 år senare. Men marken på sjösidan räckte inte riktigt till och därför fick fem av hålen läggas ut i skogsterrängen på andra sidan landsvägen. De bryter därmed också av en aning mot banans rytm och har en annorlunda och lite yvigare karaktär och även om de inte är dåliga så är det sjöhålen vi föredrar.

Så hamnade amerikanske majorvinnaren på Hagge GK
Så hamnade amerikanske majorvinnaren på Hagge GK
VI MÖTTE: Per Backström, som har peggat upp 37 gånger i rad i Hagge Open: ”Första gången jag kom till Hagge var det svart sand i bunkrarna, det var slagg från gruvorna i Grängesberg. Helt klart udda och coolt. Dåtidens 9-hålsbana har ju sen många år byggts ut till en riktigt rolig 18-hålare. Här lurar faror överallt samtidigt som man kan göra birdies. Dessutom ligger den oerhört vackert vid sjön Haggen.”

Det tredje, ett härligt litet korthål som spelas över en vik, är ett av banans många minnesvärda ögonblick.
Det 16:e, ett medellångt par 4 som böjer sig runt ett annat avsnitt av sjön, ett annat – trots att många gästspelare underskattar den kraftiga fairwaylutningen med vattenbesök som följd.

På det röda klubbhusets gemytliga terrass summerar vi intrycken efter ronden, samtidigt som den mjuka aftonsolen börjar sänka sig, och det inlevelsefulla samtalet talar ett tydligt språk.
Vi kommer inte att bli överens om vilken som är banans absoluta höjdpunkt.

Däremot är vi rörande eniga om att Hagge GK erbjuder en promenad att minnas länge.


Text: Svensk Golf • 2018-04-18
ArtiklarBilly CasperHagge GKSvenska golfbanor
Scroll to Top