5de4113d0ddc9

Vackert belägen vi kanalen

Vacker golf på Väddö GK. Här är hålen korta, roliga och njutbara.

Text: Svensk Golf • 2018-04-11 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

PLUS: Omgivningen. Vackert belägen vid Väddö kanal. Angränsas av rofyllda skogspartier och blomstrande ängar.

MINUS: Hål 18, par 3. På par 3-hål bör du kunna se flaggan eller åtminstone större delen av green från tee. Det gör du inte här.

Klubbens mångbetitlade frontman Tommie ”Pigge” Tumba hälsar välkommen och drar ett effektivt anförande om hur vi ska gå till första tee, hur banan löper, var allt ligger och att det råder obligatorisk paus efter nio hål.
Det är inte förhandlingsbart.
Genomgången är närmast militärisk men hjärtlig och vi känner direkt att vi hamnat på en klubb där man blir väl omhändertagen och definitivt inte lämnas åt sitt eget öde.

Väddö GK är en mysig skärgårdsklubb som spelas på smala, korta och avskalade ytor. Här får du lite av allt men inga dramatiska eller överdådiga designinslag. Väddö är en naturbana i park- och skogsmiljö som premierar det korta och raka spelet.

Vackert belägen vi kanalen

Ettan, som ligger en bit från klubbhuset, sätter tonen direkt. En taktisk par 4, 228 meter från gul tee, 183 meter från röd. Hundra meter fram ligger en damm till vänster och vid slutet en svårprickad, undulerad green. Ett bra hål i miniatyr, och flera liknande dyker upp överallt på Väddö GK.

Vackert belägen vi kanalen

Som sexan, par 4, fantastiskt vackert från den högt belägna utslagsplatsen där greenen skymtar mellan en smal trädkorridor. Men hålet mäter bara 273 meter från gul tee och 254 mter från röd tee. Den här typen av komprimerad golf får driverfantaster och längdvurmare att riva sitt hår, antingen av övermod i sin iver att nå green på ett slag eller för att layouten tvingar dem att slå ut med järnklubbor med höga nummer för att inte hamna mask bakom solitärer och lövträdsdungar.

Första nio spelas i sluttningen mot Väddökanalen, andra nio i skogsmiljö en bit in på ön. Sista nio byggdes något senare och här har hålen fått en tydligare definition och identitet mellan träd och ängar.

På första hålen i kanalsluttningen är en del hål visuellt intetsägande i sin egen design, vilket är trist eftersom omgivningen annars är underbar.

Pausen efter nio, då? Jodå, en obligatorisk paus med välsmakande äggmacka och nybryggt kaffe är ingen dum idé. Det ger energi och lugnar eventuell stress.

Vackert belägen vi kanalen
VI MÖTTE: Jan-Erik Hagström, sommarmedlem, hcp 24: ”Väddö är en underbar sommarbana med annorlunda hål. Jag gillar att vissa är väldigt korta och att jag inte behöver ta i någonstans. Mitt amatörtips är att alltid tänka fairway först och sen har jag märkt att ruffen alltid är tjockare bakom greenerna.”

Text: Svensk Golf • 2018-04-11
ArtiklarSvenska golfbanorVäddö GK
Rulla till toppen