5de40b2944e15

Artiklar

GUSTAFSON: Nytt tänk på touren

Behöver tävlingsgolfen förnyas? Det är mycket diskussioner om det för tillfället. Tourerna världen över tävlar mot varandra om sponsorernas intresse och pengar. Heter du inte PGA Tour så behöver du hitta nya vägar för att få sponsorer att stötta just din tour och dina tävlingar. Herrarnas Europatour har redan två tävlingar med annorlunda och roliga

Text: Sophie Gustafson • 2018-04-11 Uppdaterad 2019-12-12

Behöver tävlingsgolfen förnyas? Det är mycket diskussioner om det för tillfället. Tourerna världen över tävlar mot varandra om sponsorernas intresse och pengar. Heter du inte PGA Tour så behöver du hitta nya vägar för att få sponsorer att stötta just din tour och dina tävlingar.

Herrarnas Europatour har redan två tävlingar med annorlunda och roliga format. ISPS Handa World Super 6 Perth i ­Australien där de börjar med fullt startfält och som ­efter cutten övergår i sex håls matchspel i utslagningsformat. Till årets upplaga av GolfSixes i England har för första gången damer också bjudits in. Sexton lag med två spelare i varje lag gör upp under två dagar i greensomematcher. Såväl publik som spelare tycker att det är roligt av den enkla anledningen att det är annorlunda. Det går fort och det är lite gladiatorspel över det hela – vinna eller försvinna.

Jag skulle säga att golfen har mycket att lära av tennisen. Jag var på Australian Open i Melbourne i vintras, fick visserligen inga centercourtbiljetter så jag kunde se ­Federer, men med vanliga biljetter kunde man se alla andra matcher. Damer, herrar, tjejer och ­killar under 18 år och även handikapp­tennis. Att på samma evenemang kunna se olika klasser i samma sport är väldigt roligt. Du kanske kommer för att se de största stjärnorna men oftast är det inte de som lämnar störst avtryck. Juniorerna var grymma och handikapptennisen kommer jag aldrig att glömma. Så fantastiskt imponerande!

GUSTAFSON: Golfen gav mig en röst

Vad kan golfen lära sig av detta? Tja, att herrarna och damerna spelar majors på samma bana är kanske väl optimistiskt just nu på grund av de traditioner som finns, men om man tänker bara en aning utanför ramarna så kan man lätt göra det under vanliga tourtävlingar. Det enda som behövs är en anläggning som har 36 hyfsade golfhål.

Jag gick caddie åt Beth Allen i Oates Vic Open i Australien i februari där herrar och damer spelade tillsammans. Herrarna spelade sin tävling och damerna sin, med lika stor pris­summa. Varannan boll som gick ut var ­herrar, varannan damer. På torsdagen spelade du en bana och på fredagen den andra, sedan ­samma bana på helgen efter kvalgränsen.

Jag kan konstatera att Oates Vic Open är en fantastiskt uppskattad tävling av alla – ­spelare, sponsorer, funktionärer och ­publik.

Tänk vad fräckt det hade varit om vi kunde fixa så att exempelvis Barsebäck eller Bro Hof kunde stå som värd för en tävling där herrarnas och damernas Europatour spelade ihop. Att kunna gå dit och se Henrik Stenson och Anna Nordqvist spela på samma plats, samma bana, kanske till och med i bollarna efter varandra. Det måste ju finnas stora svenska bolag som kan stötta något sådant?

Jag tror att det är ett vinnande koncept.


Text: Sophie Gustafson • 2018-04-11
ArtiklarKrönikaSophie Gustafson
Scroll to Top