5de4198f7c675

Artiklar

Banan som har tee efter hur långt du slår

Här är golfanläggningen där du kan välja tee efter hur långt du slår.

Text: CM Hellsten • 2018-03-01 Uppdaterad 2019-12-12

En av de mest lästa artiklarna på svenskgolf.se/wp under februari handlade om en insändare som ursprungligen publicerades i Svensk Golf nummer 1/2018.
Jalle i Örebro presenterade ett förslag för roligare och snabbare golf – att golfarna väljer tee efter handicap:
Röd tee: 36-18.
Gul tee: 17,9-5.
Vit tee: 4,9-.

Förslag: Tee efter handicap

Många gjorde tummen upp för förslaget som debatterades flitigt i våra kanaler.
En av dem som kommenterade artikeln var Karl-Martin Härström som är golfansvarig på 45-hålsanläggningen Ekerum Resort Öland.
– På Ekerum väljer du inte tee efter ålder, handicap eller kön utan efter hur långt du slår med drivern i genomsnitt.

Hur funkar det?
– Snittar du 120 meter med drivern så väljder du röd tee. 170 meter = gul tee. 220 meter = vit och 250 meter plus = svart. Valet är ditt och upplevelsen därefter. Då detta sätt är väldigt ovanligt att välja tee på så är vi noga med att informera medlemmar och gäster om detta vid ankomstregistrering. Vi vill ju givetvis att golfupplevelsen ska vara hög för alla oavsett nivå på spelare.

Världens mest miljövänliga golfanläggning finns i Sverige

Hur kom ni på den här idén?
– Vid ombyggnationen av Långe Jan 2014/2015 så försökte vi i största möjliga mån ha i åtanke hur långt snittgolfaren på Ekerum från respektive tee slår med drivern. Banan är anpassad och byggd så att man får mest utav banan och golfupplevelsen om man väljer tee efter dessa angivelser.

Nya miljoner ska vinna slaget om Östersjön

Vad har ni fått för respons?
– Bara positiva reaktioner. Gul tee är kortare (5.455 meter och röd tee är 4.450 meter) och är mycket mer anpassad för vår “snittgolfare” på Ekerum. Vår erfarenhet är att de flesta spelade en alldeles för lång bana. Vi har nu fått de flesta att spela en lite kortare bana vilket också har ökat på speltempot avsevärt.
– Väldigt få spelare som valde gul tee tidigare nådde upp på 2 slag på ett par 4-hål. I dag händer det betydligt oftare. 
– Syftet var att det ska bli mindre dubbelbogeys och värre om man anpassar banans längd efter hur långt man slår. Det är ju trots allt roligare att göra par och bogeys istället för en massa höga siffror.

Ekerum Resort Ölands svarta slinga mäter 6.800 meter och den utslagsplatsen kommer herrarna på Swedish Golf Tour att använda i september. 
Efter att ha byggt ett antal nya tees på den andra banan, Långe Erik, så används samma upplägg även där. 


Text: CM Hellsten • 2018-03-01
ArtiklarEkerum Golf & ResortSnabbare spelSvenska golfbanor
Scroll to Top