5de41b2b5a1ff

Klubben bygger klubbhus – för 7,5 miljoner kronor

Kristinehamns GK kommer under våren att färdigställa bygget av sitt nya toppmoderna klubbhus.

Text: Jesper Johansson • 2018-02-15 Uppdaterad 2019-12-12

1974 byggdes Kristinehamns Golfklubb och till banan skapades ett temporärt klubbhus.

Nu, 44 år senare, byts huset ut – mot en toppmodern byggnad med allt en golfklubb kan behöva.
Arbetet med det nya klubbhuset startade för 3,5 år sedan och anledningen till att den nya kåken byggs på golfbanan är att det tidigare, provisoriska, huset inte fungerar längre på grund av lukt och mögel (det andra av två temporära klubbhus).
– Vi var tvungna att göra något på grund av arbetsmiljön. Och det var en diskussion att göra det här redan för 13-14 år sedan. Så det är kul att det är på gång, säger Nicklas Frykholm, Kristinehamns GK:s vice ordförande.

Trots att Kristinehamns GK är en förening lyckas de bygga ett klubbhus till en kostnad av 7,5 miljoner kronor. Den summan är dock lägre än vad den kunde vara – då många av klubbens medlemmar är med och bidrar med sina företags resurser.
– I stort sett alla företag som är minblandade är golfare i klubben. Utan det var det här inte ens at tänka på, säger Frykholm. 

I klubbhuset finns två omklädningsrum, en bastu, ett konferensrum, shop och kansli. Dessutom finns ett fullt utrustat restaurangkök och en stor restaurang.
– Vi vill ge en krögare möjligheten att ha en året runt-verksamhet. Därför är den så stor som den är. Banan ligger 3-4 kilometer ifrån centrum – så har man 45 minuters lunch hinner man helt klart hit för att äta mat. 

Klubben bygger klubbhus – för 7,5 miljoner kronor
Det nya klubbhuset kommer att använda sig av kommunalt vatten och avlopp. Därmed blir det en billigare drift än tidigare.

För att finansiera det toppmoderna klubbhuset har klubben dels tagit en avgift på 1 500 kronor från varje seniormedlem. Det, tillsammans med att kommunen borgar upp lånet hos banken, har gjort bygget möjligt.
– Vi ska tacka politikerna för det här. Beslutet gick hela vägen upp till kommunfullmäktige. Vi är oerhört tacksamma för att vi har sen sådan aktiv kommun som Kristinehamn, säger Nicklas Frykholm.

Satsningen på ett nytt klubbhus är, enligt Frykholm, en nödvändighet för att den ska utvecklas. Med flera banor i närheten gäller det att knyta till sig nya spelare. Ett nytt klubbhus kan vara en bit på vägen.
– Det är hård konkurrens. Vi vill vara en klubb som erbjuder ett mervärde. Greenfee-spelare och medlemmar kräver det. Vi har tidigare fått kritik för våra faciliteter och restaurangen men beröm för banan. Det ska vi ändra nu.
– Men med det sagt har vi förstås inte glömt bort banan. Vi satsar på att kunna dränera den och behålla fukten under torrare perioder och det jobbar vi mycket med också, säger Nicklas Frykholm. 

Kristinehamns GK:s klubbhus planeras vara klart till maj.

Klubben bygger klubbhus – för 7,5 miljoner kronor
Bara 50 meter från det 18:e hålets green är huset beläget, för att man ska kunna se inspelen på det avslutande hålet.

Text: Jesper Johansson • 2018-02-15
ArtiklarKristinehamns GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen