5de41be63c3e1

Artiklar

GUSTAFSON: “Sydkoreas stora golfunder”

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson skriver om det sydkoreanska golfundret.

Text: Sophie Gustafson • 2018-02-08
GUSTAFSON:
Foto: Emelie Asplund
Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson.

Många rader har skrivits om det svenska golfundret. Hur det började med Lotta Neumann som sparkade in dörren med sin US Open-titel 1988 och sedan fortsatte med Annikas kopiösa segertåg. Jag hade turen att få vara en liten del av den tiden men hade, varje gång frågan kom upp (och det hände vid ett flertal tillfällen), svårt att svara på frågan hur lilla Sverige kunde producera så många bra golfare. Är det för att vi tar vara på de dagar vi faktiskt kan spela golf – eller beror framgångarna på någonting helt annat?

Idag är en annan nation, ett annat under, på allas läppar. LPGA-touren domineras fullständigt av Sydkorea. Otroliga 42 av de 100 högst rankade kvinnorna i världen är koreanskor. Deras Lotta Neumann-ögonblick skedde tio år senare när Se-Ri Pak vann US Open 1998 och Sydkorea över en natt blev en golfnation att räkna med.

Peppade pappor började ta med sina döttrar till närmsta drivingrange. Om dottern sedan visade sig ha talang valde många familjer att flytta till USA för att sätta sina döttrar i golfskola. Nu, 20 år senare, har möjligheterna att utvecklas som golfspelare hemma i Sydkorea drastiskt förbättrats och många stannar och utvecklas där. Tävlingsmöjligheterna i hemlandet är utmärkta. De har den stora KLPGA-touren, en undertour som heter Dream Tour och under ytterligare en liten tour som de kallar Jump Tour. Tjejerna är med andra ord redo att vinna då de når KLPGA och definitivt redo att vinna när de kommer ut på LPGA.

GUSTAFSON: Golfens skilsmässor

Något jag tror spelar en stor roll i Sydkoreas framgångar är just hur involverad familjen är i döttrarnas karriärer. Många koreanskor på LPGA-touren drar runt på båda föräldrarna vecka ut och vecka in. Och går det som föräldrarna planerat försörjer dottern snart hela familjen. Att det kan bli för mycket press förstår vi västerlänningar ganska klart, men vad vi inte riktigt ser är att det gör dem väldigt starka mentalt. De viker sällan ner då de har chans att vinna. De är hårda helt enkelt. Har du hela familjens försörjning på dina axlar så gäller det att leverera. 

Ett klassiskt exempel på den koreanska uppfostran inom golfen är Se-Ri Pak och hennes pappa. Han tog med henne till en kyrkogård, slog upp ett tält där hon fick sova, och lovade dottern att han “skulle hålla spökena borta”. Första natten var hon så rädd att hon skakade men många nätter senare, 16 år gammal sa hon att “jag känner mig varm här”. Pappan förstod att nu var hon trygg. De återvände aldrig till kyrkogården och det var inte mycket som kunde skrämma den tjejen igen. Som Se-Ri Pak själv har sagt “I have no nervous”. Ett väldigt praktiskt redskap om du ska spela golf på högsta nivå.

GUSTAFSON: Så kan du lyfta din golf i vinter


Text: Sophie Gustafson • 2018-02-08
ArtiklarKrönikaSophie GustafsonSydkorea
Scroll to Top