5de4222fc50ae

Artiklar

Totalupplevelse i Bästerbotten

Totalupplevelse i Bästerbotten. Avslappnade ronder på den nordliga 27-hålsanläggningen.

Text: Svensk Golf • 2017-12-20

PLUS & MINUS

PLUS. Norrländska lugnet. Atmosfären på Skellefteå GK är avspänd, ledig och gemytlig. Dresscode? Knappast. 

MINUS. Norrländska lugnet. Tyvärr påverkar det speltempot till det sämre.

I en stad som alltid och i första hand förknippas med ishockey har i ett halvt sekel golfklubben i Rönnbäcken, en halv mil utanför stadens centrum, lockat folk som behöver något att göra också på sommaren.
Skellefteå Golfklubb bildades 1967 och fyller alltså jämnt i år. Två år efter bildandet stod sex hål redo för spel som sedan blev nio (1971) och 18 (1977) innan man 1993 utökade igen och blev en 27-hålsanläggning.

Och anläggning är verkligen rätt ord här, förutom de 27 hålen finns två ranger, två övningsgreener och en populär korthålsbana.

När du peggar upp på Skellefteå Golfklubb är det första som slår dig alla de lador som finns utspridda över samtliga tre slingor. De är vackra att titta på, kommer inte sällan i spel (räknas som organisk del av banan och går därför inte att droppa sig fria ifrån) och adderar till den norrländska atmosfären. Som visserligen redan gör sig påmind via både myggor och en sol som klamrar sig fast på den sena kvällshimlen när vi besöker staden.

NOTERAT!

Kön till korthålsbanan ringlar sig lång. Det tycks som att det i Skellefteå mer än på andra platser i landet, finns en stor skara människor som hänger på golfklubben utan att vara golfare.

Den blå niohålsslingan är den lättaste av de tre. En klassisk parkbana med breda fairways, stora greener och glesa björkdungar. Hål 6, 7 och 8 klättrar upp och ner för en höjd och särskiljer sig från övriga, mindre kuperade hål. Den röda slingan är platt som en kavlad bulldeg men bjuder på en rad pärlor. Första hålet är en fröjd med sina tre vattenhinder på väg fram till en green inringad av bunkrar. Andra hålet, en lång par 4 med skarp dogleg höger, kräver precision på utslaget för att ens kunna nå green på två.

Men de nio hål som bjuder på störst utmaningar och mest uppiggande omväxling är den gula slingan, eller “bergshålen” som medlemmarna själva kallar den. Ettan, par 5, går brant uppför och när du kommer till hål 3, en skönhet med härligt inspel mot green på en smal halvö, har du nått toppen av det berg som du sedan på det kraftigt utförslutande åttonde hålet spelar nerför. Lammullströjan åker kort sagt av på den här slingan. 

Slutligen: En golfklubb kan knappast klandras för sin geografiska position och i en landsände där årstider som vår och höst mest är omskrivningar för mild vinter får man helt enkelt leva med att gräset ibland är mer gulbrunt än grönt.

 

HÖJDARHÅLET

Hål 1, röd slinga, par 5. Längd: 466/408 m.
Utslaget på det här väldisponerade par 5-hålet ska över ett djupt dike och hitta en fairway med vatten på vänster sida och skog till höger. Andraslaget slås över en damm och helst inte för mycket vänster (då hamnar du bakom en lada) eller höger (mer vatten). Även vid inspelet mot greenen behöver ett vattenhinder undvikas. Med andra ord: fyll bagen med bollar!

Direktflyg från Norrland till solkusten


Text: Svensk Golf • 2017-12-20
ArtiklarSkellefteå GKSvenska golfbanor
Scroll to Top