5de4294feaac6

I det dolda aspirerar banan på att vara områdets bästa

Golfoasen i Uppland. I det dolda aspirerar Burvik på att vara områdets bästa. 

Text: Svensk Golf • 2017-10-26 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

PLUS:
Glöden. Banarbetare, styrelse och arbetsgrupper presenterar en välskött och ombonad bana hela säsongen.

MINUS:
Infarten. Tips till förstagångsbesökare – fortsätt cirkulera bland golfhål och hus. Du kommer till slut fram till klubbhuset.

Tystnaden, lugnet och den friska luften blir påtaglig och vi har banan nästan helt för oss själva. På avstånd hörs ljudet av en golfbil som accelererar upp för en grusväg. På en altan bläddrar någon i en morgontidning. Allt annat är tyst och stilla. Tills ljudet av drivern sprider sig och studsar mellan trädridåerna. Bollen hamnar mitt i en nyklippt, frodig fairway någonstans mitt i Upplands mörka skogar.

Att en golfklubb försvinner på Sverigekartan är lätt hänt. Speciellt om den är belägen på gränsen mellan Uppsala och Stockholms län. Det är nämligen ganska svårt att få en stockholmare att inte stanna vid någon av de andra och mer närliggande av de otalet golfbanor som passeras mellan Sergels torg och Burvik Golf Resort.

Men fler borde nog göra resan ut i skogen till Burvik som omgärdas av fritids- och permanenthus. Området tillhör förmodligen landets toppskikt när det kommer till golfbilstäthet. Över 80 privata golfbilar trafikerar smågatorna och banan som spelas i Roslagsnatur med tät skog och mäktiga, mörka bergknallar.

HÖJDARHÅLET

Hål 4, par 4. Längd: 350/270 m
Annorlunda och spännande där du vid utslaget kan välja hur mycket du vill utmana vattenhindret mellan tee och fairway. Lång carry ger bäst vinkel medan säkrare alternativ riskerar att hamna mask. Hålet smalnar av på mitten och leder upp mot en avlång och svårprickad green.

I det dolda aspirerar banan på att vara områdets bästa
VI MÖTTE. Michael Lundin, medlem med 11,4 i hcp som bor bredvid tians fairway: – Det bästa med vår bana är att hålen är så annorlunda varandra. Uppför, nerför, långa, korta. Mitt favorithål är nog nian (kraftig dogleg vänster reds anm.) där jag som vänsterspelare kan dra på rejält från tee och där det inte gör så mycket om det blir kraftig skruv.  

Designen är skapad av en av Roslagens husarkitekter, Bengt Lorichs, och banan stod spelklar 1992. Då var Burvik, som många banor från samma period, ett ofärdigt verk med stora brister som tog lång tid att få ordning på. Nu har ruffar klippts ner, skog gallrats och den övergripande skötseln förbättrats. Resultatet är en omväxlande ängs- och skogsbana med breda fairways och jämna greener med små unduleringar. Träningsområdena är gedigna och det finns även möjlighet till övernattning och hushyrning.

Precis som på andra roslagsbanor har
Lorichs tvingats kompromissa med den oresonliga och bergrika naturen men inte alls i samma utsträckning som på andra banor i trakten. Vid ett par ställen blir det dock lite för snävt och trångt.

Men överlag är det en fridfull, öppen bana där stora, välskötta vattenhinder avlastar skog och sten i inramningen. Däremot saknar vi fairwaybunkrar på i stort sett varje hål. Fler, välplacerade bunkrar skulle lyfta visuella upplevelsen och bli bra referenspunkter där förstagångsbesökaren har svårt att navigera över stock och sten.

Sveriges 50 bästa banor har rankats


Text: Svensk Golf • 2017-10-26
ArtiklarBurviks GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen