5de42c695bf9a

Artiklar

Nu kommer golfen till riksdagen

26 oktober får golfen chansen att träffa ledamöterna i riksdagen.

Text: CM Hellsten • 2017-10-05 Uppdaterad 2019-12-12

Golfspel på drivingrange och pay-and-play-banor ser ut att kunna bli giltigt för friskvårdsbidrag.
Nu vill Moderaternas Gunilla Nordgren att vanlig motionsgolf också ska bli det.
Hon har lämnat in en motion för en omedelbar översyn av inkomstskattelagen för att friskvårdsförmåner även ska gälla golf.

Svenska Golfförbundet har under en lång tid bedrivit opinionsarbete för att påverka landets makthavare.
Under Almedalsveckan förra sommaren träffade SGF bland annat dåvarande idrottsminister Gabriel Wikström.

Ny motion i Riksdagen: "Golf som skattefri friskvårdsförmån"

Även i år diskuterades friskvårdsbidraget i Almedalen och politiker fick till och med prova på golf vid SGF:s tält intill ringmuren.
Nu har SGF:s regelbundna möten och samtal med politiker lett till att det kommer att diskuteras golf i riksdagen 26 oktober.
Det är kristdemokraten Penilla Günther som arrangerar ett seminarium där Helena Brobeck bjuds inför att prata om hur SGF satsar på Handigolf.

KRÖNIKA: ”Den sjuka friskvårdsfrågan!”

Roger Andersson är marknads- och kommunikationschef på Svenska Golfförbundet.

Vad har SGF för förväntningar på seminariet i riksdagen?
– Handigolfen är unik i sitt sätt att få människor med fysiskt eller psykiskt funktionshinder att känna delaktighet i ett socialt sammanhang, få ökad självkänsla och dessutom motion. Handigolf Tour, eller mystouren som den kallas internt, är ju ett fantastiskt bra exempel. Det finns flera golfklubbar i landet, bland annat Oxie och Linköping där man arbetar med golfträning som rehabilitering för stroke-patienter. Hur svensk sjukvård kan använda golf i just rehab är en sak vi vill lyfta fram inom vård och omsorg.

Skatteverket överklagar besked om golf som friskvård

Vad betyder det för golfen att få komma till riksdagen på det här sättet?
– För golfen och SGF är det viktigt att få träffa beslutsfattare inom alla yrkeskategorier för att få berätta om vilken samhällsnytta golf redan gör och ytterligare kan göra. Det gäller ju miljö, hälsa och friskvård samt turism och samhällsekonomi som arbetsgivare, för att nu ta några exempel. Just det här seminariet är ett resultat av de samtal vi har haft med riksdagsledamöter kring Golfnyttan i samhället och det är Penilla Günther (KD) som bjuder in till seminariet. Vi hoppas på ytterligare ett seminarium, då om miljö och i samarbete med MP.

Och när tror du att golf klassas som avdragsgill friskvård?
– Vårt hopp står till ett positivt beslut kring nyår i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som ska avgöra frågan om spel på pay-and-play-banor och träning på drivingrange kan anses som enkel och billig motionsform och därmed klassas som avdragsgill. Skatterättsnämnden har två gånger ansett och beslutat så, men Skatteverket har överklagat till HFD där det första gången ansågs finnas formaliafel i beslutet, som då ej ansågs tillräckligt preciserat. Men även om det blir ett historiskt ja från HFD så måste Skatteverket forma regler för detta och tidigast slutet av 2018, troligen till säsongen 2019, kan beslutet ge effekt för golfklubbarna.


Text: CM Hellsten • 2017-10-05
ArtiklarFriskvårdsbidragetHandigolf
Scroll to Top