Magic Light on Golf Course

Artiklar

Ny bokningsapp ska göra svensk golf bättre

En ny mobilapplikation ska göra det lättare för dig som golfare att hitta en starttid och samtidigt förstärka de svenska klubbarnas ekonomi.

Text: Jesper Johansson • 2017-10-04

Tar Sveriges golfklubbar för dåligt betalt? Ett nytt företag tycker det, och ska hjälpa klubbarna att tjäna mer pengar. Det här ska göra klubbarna starkare ekonomiskt och samtidigt göra sporten mer attraktiv för landets golfare. 

Sweetspot heter företaget och med en rörlig algoritm ska vissa starttider kosta mer, och andra mindre, för greenfee-gäster. En klubb som är ansluten till företaget får ta del av en bokningsapplikation i mobilen samt Sweetspots verktyg för att få en rörlig greenfee, och därmed tjäna mer pengar.
– Det är skillnad på värdet från en starttid till en annan. Som det är i dag har klubbarna oftast ett pris för greenfee-spel på vardagar och ett pris för greenfee på helger, säger Henrik Linde, en av Sweetspots tre grundare.
– En starttid 10.00 en lördag med strålande solsken är värd mer än en starttid 16.00 en annan lördag när det regnar. Vi har tagit fram ett sätt för klubbarna att ta rätt betalt beroende på yttre förutsättningar, efterfråga och bokningsläge.

Just efterfrågan är en stor del av formeln som ska ta fram ett mer skäligt pris för klubbarna. Efterfrågan styr vad golfaren är beredd att betala, menar Henrik Linde.
– Om någon bokar en tid klockan tolv ökar priserna runtomkring då det finns färre starttider just den tiden. 

Ny bokningsapp ska göra svensk golf bättre
Wille Schauman är en del av Sweetspot.

Tidigare European Tour-proffset och nuvarande TV-kommentator på C More, Wille Schauman, är också en del av Sweetspot. Han förenklar företagets idé:
– En solstol är alltid en solstol. Men den har olika värden vid 08.30 en regnig dag och 12.00 när det är gassande sol. Alla starttider ser likadana ut på pappret, men har inte samma värde.

60 klubbar finns redan anslutna till företaget och via en applikation kan man redan nu boka starttider. Under vintern hoppas Sweetspot sälja in sin idé till ännu fler golfklubbar runt om i landet.
– Det här skapar mer möjligheter för de klubbar som är med. Om en spelare tycker att en starttid på en lördag klockan 10.00 är för dyr kanske de istället bokar upp en starttid på en vardag för ett lägre pris. Det gör att klubbarna går bättre ekonomiskt, säger Schauman.

Men vad händer om de högre greenfee-priserna gör att ingen bokar upp starttiden då?
– Då finns det en riktigt fin starttid för klubbens medlemmar. Det ökar ju värdet på just deras runda – om de vet att den är värd en viss summa, säger Henrik Linde.

Ny mobilapp ska minska dina golfutgifter

De klubbar som är med i Sweetspot gör det möjligt att enkelt boka en starttid via en app i telefonen. Det här är ett värde som kommer göra det lättare för klubbens medlemmar, samtidigt som greenfee-spelare enklare hittar till just deras klubb. Sweetspot tar också hand om alla betalningar för att göra det enklare för klubbarna rent administrativt och tryggare ekonomiskt.
– Klubbarna som är anslutna till oss kommer via vår applikation få betalt för alla tider som är uppbokade av en greenfee-gäst. Som det är nu kan en spelare boka upp en riktigt bra starttid och sedan inte dyka upp för att det är dåligt väder, och inte betala.
– Det går inte ihop ekonomiskt och därför kommer man att behöva avboka sin starttid i god tid för att inte behöva betala. Det här gör att banorna blir mer tillgängliga och att klubbarna tjänar mer pengar, säger Henrik Linde.

Min Golf förbättras till 2018

Den nya applikationen behöver dock inte göra golfen dyrare för den enskilda golfaren. Med algoritmen kan en starttid bli billigare än vad den är i dag, om det är en tid som inte är speciellt attraktiv. Det här får varje enskild klubb bestämma.
– Klubbarna sätter en bottennivå av sin greenfee och ett maxpris. Om de väljer att sätta en låg bottennivå för att få fler spelare till banan är det upp till dem, säger Wille Schauman. 

Dessutom ger tjänsten de anslutna klubbarnas medlemmar en modern bokningstjänst som ska hjälpa golfarna att lättare hitta tider och snabbare få en översikt på bokningsläget.
– Spelarna får lättöverskådlig information om nästa tillgängliga tid, vad den kostar om det är på en klubb där de inte är medlemmar och hur långt det är att köra till just den banan de vill spela, säger Wille Schauman.


Text: Jesper Johansson • 2017-10-04
ArtiklarNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top